slika: Maribor24

V pekarni, kjer se, zbirajo mariborska levičarska gibanja in ljubitelji, ter kadilci marihuane je bilo sredi dneva pestro.

Žaljivi grafit ostranili

Gre za ponižujoč in sprevržen grafit, ki naj bi se pojavil v teh dneh in naj bi upodabljal aktualnega predsednika vlade z iztegnjeno roko. Grafit za katerega bi morali sedaj padati kazenske ovadbe, saj žali predsednika vlade in seje sovraštvo. Očitno so takšnih pritlehnih in žaljivih dejanj zmožni le levičarji.

Podobna risba naj bi bila na eni od sosednjih stavb že pred leti, a so jo po nekem času prepleskali. Tokratni grafit s podobo Janše in napisom “smrt narodu svoboda fašizmu” pa je povzročil hitro akcijo in na več nivojih. Dopoldan je pritegnil predstavnike različnih centrov moči, poleg policije in gasilcev se je z žaljivo risbo ukvarjala tudi lokalna oblast in obiskala center hašišarjev, oz. kot mu uradno rečejo center subkulture. V Pekarno naj bi bil zaradi grafita prišel tudi župan Maribora Saša Arsenovič.

V času ko so žaljivi grafit pleskali so na mesto pekarne prišli tudi marsikateri že okajeni levičarji, ki se z odstranitvijo grafita niso strinjali. A glede na to, da je bila tam prisotna tako policija, kot gasilci in ostali, kaj več kot z jezikom niso upali opletati. Upajmo le, da bo policija zoper grafitarja podala tudi kazensko ovadbo zaradi javnega spodbujanja sovraštva!

Kaj pravi zakon?

  1. Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.
  2. Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

Odzivi:

Predsednik mariborskega odbora SDS, gospod Dejan Kaloh se je za naš portal povedal, na žaljiv grafit: “Pohvalil bi delo gasilcev in policije. Prav zato, ker so odstranili sprevrženi grafit, druge pa zato, ker že iščejo storilce kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva. V Mariboru ne bomo nikoli dovolili in dopustili, da anarhija in sovražnost dobi domovinsko pravico. Nikoli!”

Svoje mnenje nam je podal tudi predsednik mariborske mladine pri stranki SDS Luka Simonič: “Grafiti, ki uničujejo javno površino oz. poslopje so nedopustni. V Mladinskem centru Pekarna se morajo zavedati, da njihova naloga ni mlade politično usmerjat. Risanje grafitov, kot so Che Guevara, rdeča zvezda predstavljajo bolečino milijone ljudi povsem svetu. Demokracija ni samo takrat, ko vladajo leve vlada in ostalih, ker moremo upoštevat želje tudi ostalih 25% ljudi. In širiti nestrpnost do ljudi, ki podpirajo stranko SDS je zelo podlo početje. Ker pa vidim, da je nekaterim predmet zgodovina tuj, pa pri vam rade volje oglasim, da vam razložim, kaj sploh je fašizem in kaj komunizem,” je za naš portal povedal predsednik mariborske SDM.

MG