V šiviljskem podjetju April je hudo. Delavke ostale brez plač! Najbolj pridne prerazporedili!

Hudo je, da hujše ne more biti. Vsak dan hodijo delat, krojijo, šivajo in likajo, a plačila ni. Nekatere delavke pa so prezaposlili v podjetje Sedmi dan.

Plač za september ni na vidiku?

V podjetju za proizvodnjo vrhnjih oblačil April, ki je v lasti Ljuba Javorška, vodi pa ga Sabina Šegula Emeršič, se zadeve ne umirjajo. Ne samo da so delavke, to so predvsem šivilje, avgustovsko plačo prejele izplačano v več delih, zadnji del sredi oktobra, od septembrske plače še niso videle niti centa. Pa čeprav je 18. v mesecu, ko je delodajalec dolžan najkasneje izplačati plačo, že zdavnaj minil. Plače v podjetju, ki ima sedež na Partizanski 30, so minimalne, dela pa je veliko. šivilje so popolnoma obupane. Položnice je potrebno plačati!

Podjetje naj bi delovalo stabilno

Javorškova družba s približno sto zaposlenimi naj bi sicer delovala stabilno. Zaradi neizplačila regresa se je podjetje April trikrat znašel na delovnem sodišču kot tožena stranka. Delovni inšpektorat je zaradi neizplačila regresa podjetje April kaznoval s plačilom globe v višini 20 tisoč evrov, a je bila vložena zahteva za sodno varstvo, ki se sedaj rešuje na sodišču.

Nihče se noče izpostavljati?

Žalostno je, da se poimensko ne upa izpostaviti nihče od zaposlenih, ki so v preteklosti izpostavljali grob, neprimeren odnos odgovornih. Sum kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu pa je delovni inšpektorat predal v preiskavo policiji, ostalo inšpektorat še preiskuje. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti v evidencah s področja dela in socialne varnosti v zadnjih treh letih je inšpektorat podjetju izdal opozorilo.

vir: Večer

MG