V tem tednu bo v DZ obravnavan Zakon o dohodnini. Kaj prinaša?

SLIKA JE SIMBOLNA
V tem tednu bo v DZ obravnavan Zakon o dohodnini. Kaj prinaša?

Slovenija je po mednarodnih raziskavah in primerjavah med državami, ki najbolj obdavčuje delo, zato je tudi tu davčno najmanj konkurenčna. In to je potrebno spremeniti.

Čaka nas obravnava zakona o dohodnini. Opozicija je spet proti!

Naša vrla leva opozicija in “glavni finančnik” kula Luka Mesec, temu, kar je dobro za ljudi nasprotujejo. Tudi temu zakonu, ki bo ljudem prinesel več blaginje, oziroma povedano po domače, ljudem bo ostalo več denarja. To je seveda novica, ki bi jo moral vsak podpreti z obema rokama. No vsak pametni. Leva opozicija namreč svari pred “bonbončki v menedžerskemu sloju” ki bodo izvrtali luknjo v davčno blagajno. In ravno pravi se pri tem oglašajo, še posebej SD in SAB, ki so krivci za odtekanje denarja v banke in ostale nečedne posle.

Vlada Janeza Janše s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini predlaga razbremenitev dohodkov zaposlenih z dvigom splošne olajšave za tisoč evrov vsako leto do leta 2025. To pomeni, da bo po sprejetju novele zakona (v letu 2025) vsak, ki v Sloveniji dela in ustvarja blaginjo, na leto zaslužil približno eno svojo neto plačo več kot danes in to na račun nižje obdavčitve.

Cilj predloga zakona je doseči razbremenitev dela in administrativno razbremenitev, z namenom pomoči gospodarstvu in prebivalstvu pri okrevanju po pandemiji, hkrati pa okrepiti konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja. Glavni cilji davčne razbremenitve dohodkov iz dela so: povečati razpoložljivi dohodek delavcev, zmanjšati davčne obremenitve dela, povečati konkurenčnost slovenskega gospodarstva z zagotovitvijo stabilnega, predvidljivega in mednarodno primerljivega davčnega okolja.
Cilj sprememb obdavčitve dohodkov iz kapitala in iz oddajanja premoženja v najem pa je znižanje davčnih stopenj in uvedbo možnosti vključitve dohodkov iz kapitala in oddajanja v najem v letno davčno osnovo.

S sprejetjem novega predloga Zakona o dohodnini, bi se obremenitev dela znižala, zaradi česar bi se povečale plače in ljudem bi v denarnicah ostalo več denarja. Toda Slovenija je v tem pogledu fenomen. Je namreč verjetno edina država na svetu, kjer sindikati nasprotujejo dvigu delavskih plač. “Zdaj me postavljate v rahlo neugodno situacijo. Ker moram reči, da na katerikoli način razmišljam, kako razložiti, zakaj nismo zelo navdušeni za takšno spremembo, ki prinaša večji neto prejemek, ne znam. Enostavno razložiti človeku, zakaj smo pa zdaj proti, če bo pa njegova plača večja,” je 10. maja 2021 v oddaji Radio Prvi – Studio ob 17.00 dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, ki do danes tega stališča očitno ni spremenila.

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.