V Velenju glede plakatnih mest delajo kar po svoje, oziroma po socialistično?

Predstavniki kandidatov za župana Mestne občine Velenje na nadomestnih volitvah, 11. 10. 2020, Darka Koželja (SDS) in Benjamina Strozaka (Dobra Država) so danes, 5. 10. 2020, na Skupno občinsko upravo SAŠA Velenje vložili pritožbo zaradi nepravilnosti pri uresničevanju določbe 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji.

Pritožba kandidatov za župana MO Velenje

Mestna občina Velenje namreč ni v roku, ki je določen v tretjem odstavku 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, torej najkasneje 60 dni pred dnem glasovanja, javno objavila pogojev za pridobitev pravice do uporabe prej navedenih plakatnih mest. Tako je Mestna občina Velenje oziroma njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja. Glede na navedeno menimo, da bi občina lahko tudi sama po uradni dolžnosti odredila plakatna mesta vsem prijavljenim organizatorjem volilne kampanje, ki so vložili
kandidaturo v zakonsko določenem roku,” so zapisali rredstavniki kandidatov za župana Mestne občine Velenje

Občina je z objavo v Uradnem vestniku MOV št. 11/2020 javno objavila pogoje za plakatiranje dne, 24. 8. 2020. V sklepu o razpisu nadomestnih volitev za župana Mestne občine Velenje, ki ga je izdala in objavila Občinska volilna komisija Mestne občine Velenje dne, 11. 8. 2020, je za dan glasovanja določen, 11. 10. 2020. Iz navedenega izhaja, da pogoji za plakatiranje niso bili objavljeni znotraj 60 dnevnega zakonsko določenega roka pred dnem glasovanja.

S tem je občina oziroma kandidat SD, Peter Dermol, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Velenje, zaradi omejitve v enakopravno možnost plakatiranja nedopustno posegel v samo naravo volilne pravice, tako aktivne kot pasivne, ki je ustavna pravica in predstavlja bistvo demokracije ter demokratičnega odločanja. Gre za pravico pozitivnega statusa, ki od države oziroma v konkretnem primeru od Mestne občine Velenje zahteva, da nekaj stori za njeno uresničitev. Zato je še toliko bolj pomembno, da bi občina spoštovala zakonodajo na področju izvajanja volilne kampanje in v roku, ki je
določen v tretjem odstavku 8. člena ZVRK, omogočila vsem enake možnosti na področju plakatiranja. Tako pa je dejansko zamudila z javno objavo plakatnih mest, kar predstavlja kršitev zakonodaje na področju volilne kampanje.

Očitno je v velenju socialistični pridih ostal še od prejšnjega župana.

Za portal e-maribor A.G.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.