slika: FB stran Slovenka TV

Pripadniki Štajerske Varde, ki jo vodi Andrej Šiško, se tudi ta konec tedna usposabljajo ob meni s Kolpo, je mogoče razbrati z njihovih objav na družbenih omrežjih.

Varda na južni meji?

Policija sicer od štajerske Varde ni dobila nobene najave. “Usposabljanja” ne bodo niti nadzirali, niti zbiranja posameznikov ne bodo skušali preprečiti. “Ne glede na različna populistična stališča, je policija dolžna spoštovati načelo zakonitosti pri opravljanju policijskih nalog, skladno s katerim smejo policisti uporabiti policijska pooblastila le na podlagi in v obsegu, ki ga določa zakon ter na način določen z zakonom ali podzakonskim predpisom,” pojasnjuje predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.  Ustrezne ukrepe bodo izvedli “v primeru ravnanj v nasprotju z zakonodajo in tudi izvedli ustrezne zakonske ukrepe zoper tovrstne samoorganizirane skupine.”

Aktivnosti Štajerske varde na južni meji naj bi potekali že več mesecev, septembra so jih posnele kamere hrvaške javne televizije HRT.  Srečali so se tudi s policijo, v začetku novembra so jih policisti zaznali v neposredni  bližini državne meje ob reki Kolpi. “Izvedli so uradne postopke z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov. Pri tem niso ugotovili dejstev ali okoliščin, ki bi kazale na elemente prekrškov ali sume kaznivih dejanj ter kršitev drugih veljavnih predpisov,” pojasnjuje Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto.

Ali bo to pripomoglo v večji varnosti na meji? Se pa migrantom zagotovo ne piše nič dobrega.

vir: Žurnal24

MG