Včasih so bildali Šarca, danes Goloba. Skupni imenovalec pa Mediana?

slika je naključna

Raziskava javnega mnenja Mediane še vedno močno odmeva. Še posebej zato, ker anketi, kot je bila prikazana nihče ne verjame več?

Včasih Šarec, vmes Čeferin, danes pa Golob?

Spomnimo se, kako je pred leti  direktorica javnomnenjske agencije Mediana, Janja Božič Marolt, “bildala” takratnega kandidata za poslanca Marjana Šarca: “Marjan Šarec je v slovenski politiki to, kar je Luka Dončić v košarki,” Je slikovito opisala novo zvezdo slovenske politike, ki je danes le še medla senca.

Kot smo na našem portalu že poročali je nova politična zvezda spet na Medianinem nebu. To je Robert Golob z neobstoječo stranko. In kot takega, ga je Mediana postavila na politično lestvico. In to naj bi volivci postavili kar na prvo mesto – dobila naj bi 12 odstotno podporo. SDS bi v konkurenci z novinci po trditvah Mediane izgubila kar 5,6 odstotkov in pristala pri 12 odstotni podpori, SD bi dobila 6,2 odstotka, Naša Dežela Aleksandre Pivec pa 5,5 odstotka.

šarec

A vzorec Mediane, ki se pojavlja vsakokrat pred volitvami je isti. Kot piše portal Domovina.je  je zanimivo pogledati, kakšna razmerja v podpori političnim strankam, med starimi in tudi takrat prihajajočo novo Listo Marjana Šarca, je Mediana izmerila 4 mesece pred zadnjimi državnozborskimi volitvami izmerila anketo in zapisala: Marjan Šarec, je z LMŠ v anketi Mediane za Delo februarja 2018 prepričljivo dobil najvišjo izmerjeno podporo – 19,5 %. Sledili so Socialni demokrati s 13,4 % podporo in šele nato SDS z 11,4 %. SMC bi po takratni meritvi volilo 7,8 % vprašanih, Levico 5,5 %, NSi 5,3 % in DeSUS 3,5 % vprašanih.

A Mediano so na laž postavili kar volivci sami. Tako pa je bilo na volitvah, le 4 mesece kasneje po Medianini objavi: SDS 25 %, LMŠ 12,7 %, SD 9,9 %, SMC 9,7 %, Levica 9,3 %, NSI 7,2 %, SAB 5,1 %, DeSUS 4,9 % in SNS 4,2 % glasov. Torej je  SDS le v pičlih štirih mesecih dobil kar 14% več, kot so kazale Madianine ankete?

Tako pa je recimo izgledalo “bildanje” Čeferina s strani Mediane:

Mediana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.