Več kot 30.000 samozaposlenih pričakuje 350 evrov nakazila

Profimedia

Finančna uprava RS začenja izplačila mesečnega temeljnega dohodka prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije covid-19 utrpeli izpad prihodkov. Za marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo 350 evrov nakazila, za april in maj pa po 700 evrov. Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, lahko nakazilo pričakujejo danes. Gre za več kot 30.000 upravičencev. Preostali bodo denar prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije covid-19 utrpeli izpad prihodkov. Za marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo 350 evrov nakazila.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Za marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Denar bo izplačevala finančna uprava.

Za pridobitev pomoči je bilo treba prek Fursovega sistema eDavki oddati posebno izjavo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Do zdaj je takšno izjavo vložilo 39.672 zavezancev, so za STA pojasnili na Fursu.

Tisti, ki so vlogo oddali do 18. aprila, lahko nakazilo pričakujejo danes. Gre za več kot 30.000 upravičencev. Preostali bodo denar prejeli v enem od prihodnjih nakazil, ki sta predvideni do 10. maja in 10. junija.

Do pomoči so v skladu z veljavnim zakonom upravičeni tisti, ki so marca utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. aprila ali maja vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem.

Medtem pa je vlada v potrditev v DZ poslala predlog spremembe pogojev, in sicer naj bi bili do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
43%
3.6km/h
20%
8°C
10°
6°
8°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA