slika je simbolična

Zgodovina se ponavlja. Tako kot je hrvaška oblast leta 1991 križem rok opazovala prodiranje tankov JLA s hrvaškega ozemlja proti Sloveniji, zdaj križem rok opazuje prodiranje nezakonitih migrantov čez hrvaško ozemlje proti Sloveniji, piše Reporter.

Povečanje ilegalnih migracij za več, kot 45 odstotkov

Policija namreč ugotavlja povečanje ilegalnih migracij na zunanji kopenski schengenski meji, ki so v prvi polovici leta porasle za več kot 45 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prav tako se je poslabšalo stanje prometne varnosti, policija pa je že oziroma bo izvedla več obsežnejših varovanj in zahtevnejših dogodkov, kar je terjalo angažiranje večjega števila policistov.

“Obvladovanje varnostnih izzivov se bo v nadaljevanju leta stopnjevalo, zato je utemeljeno pričakovati povečan obseg nalog na različnih področjih dela policije,” so navedli v obrazložitvi predloga.

Povprečen strošek pomožnega policista za dan vpoklica znaša 44,4 evra, za 30 dni pa 1332 evrov. V primeru, da bi bili vpoklicani vsi pomožni policisti (trenutno jih je aktivnih 491), bi skupni strošek na mesec znašal 654.012 evrov. Dodatno se k temu prišteje še nadomestilo izgubljenega zaslužka v tem obdobju za tiste pomožne policiste, ki so zaposleni.

Stroški zaposlenega pomožnega policista za vpoklic za 30 dni so ocenjeni v višini 2600 evrov. Finančne posledica vpoklica aktivnih policistov do 60 dni so tako finančno ocenjene na 800.000 evrov.

VIR: Reporter

M.G.