Vili Kovačič za jesen napoveduje kar tri referendume!

Vili Kovačič, napoveduje zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Tako naj volivci ne bi odločali le o zakonu o vladi, temveč tudi o zakonih o RTVS in o dolgotrajni oskrbi.

Potem ko je državni zbor včeraj zavrnil predlog SDS za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, so poslanci zakon, ki omogoča oblikovanje ministrske ekipe po željah sedanje koalicije tudi sprejeli. Kot je znano, ta prinaša tri nova ministrstva: za visoko šolstvo, znanost in inovacije, za solidarno prihodnost ter za okolje, podnebje in energijo. Tako večanje ministrstev je v Sloveniji seveda prava neumnost in unikum v Evropi. Si bo pa leva oblast lepo razporedila stolčke in službice.

Vili Kovačič namerava zbirati tudi podpise za zakonodajni referendum o zakonu o RTV, ki je že vložen v parlamentarno proceduro, in o zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki ga vladajoči šele napovedujejo. Po njegovih načrtih naj bi trojni referendum potekal na dan predsedniških volitev. “Zgodovina je učiteljica življenja. Leta 2011 smo že imeli trojni referendum,” poudarja Vili Kovačič. Spomnimo, da so tedaj volilci na isti dan glasovali o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma lahko v sedmih dneh po sprejemu zakona da vsak volivec, podprta pa mora biti s podpisi najmanj dva tisoč petsto volivcev. Predsednik državnega zbora nato določi 35-dnevni rok za zbiranje (40.000) podpisov volivcev za zahtevo za razpis referenduma. Če zbiranje podpisov v celoti ali deloma pade v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik državnega zbora določi rok, ki začne teči 1. septembra.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
35%
4.1km/h
0%
33°C
35°
32°
33°
Thu
21°
Fri
17°
Sat
15°
Sun
15°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA