Višje sodišče je odločilo. Primer Novič je dokončno zastaral.

Sodišče, odpovedi

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču, ki ga je obtožnica bremenila umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Piše SIOL.

Okrožno sodišče v Ljubljani je 21. decembra lani Milka Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi umoril Janka Jamnika. Čeprav je obramba menila, da je zadeva zastarala, se je tožilstvo na sodbo pritožilo, višje sodišče pa je zdaj pritožbo zavrnilo, ker je ugotovilo, da je zadeva zastarala.

Kalvarija Mirka Noviča se je začela, po tem, ko je bil Janko Jamnik ustreljen 16. decembra 2014. Kmalu po dogodku so kot osumljenca pridržali nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu Noviča. Aprila 2017 ga je sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Špela Koleta spoznala za krivega umora in mu dosodila 25-letno zaporno kazen, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Septembra 2018 je vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, zadevo vrnilo prvemu sodišču v novo sojenje pred spremenjenim senatom in mu prekinilo prestajanje kazni. V drugem sojenju pred novim sodnim senatom, ki mu je predsedoval sodnik Zvjezdan Radonjić, je bil Novič spoznan za nedolžnega. Zadeva je po pritožbi romala na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo, zadevo pa vrnilo v že tretje sojenje.

Novi senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik je zaradi bližajočega zastaranja sojenje izpeljal v šestih mesecih in 21. decembra lani izrekel še drugo oprostilno sodbo. 

Kalvarije za Mirka Noviča je konec, a kdo mu bo povrnil vse muke in gorje, ki jih je bil deležen od  decembra 2014?

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
37%
4.1km/h
20%
8°C
10°
7°
8°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA