Vlada Republike Slovenije se je sestala na redni seji

Vir: Pixabay

Na svoji 144. redni seji je Vlada RS, sprejela izhodišča za pripravo sprememb proračuna za leto 2018 in proračuna za leto 2019 ter razrez proračunskih odhodkov po predlagateljih finančnih načrtov. Odločila je, da ob pripravi proračuna državnemu zboru predlaga povečanje skupnega obsega odhodkov državnega proračuna glede na predviden obseg v odloku o okvirju za pripravo proračunov 2018-2020, in sicer za 50 milijonov evrov, to je na 9.625 milijonov evrov.

V prihodnjem letu Vlada pričakuje višje izdatke povezane s črpanjem EU sredstev od prvotno načrtovanih, s povišanjem obsega skupnih odhodkov državnega proračuna pa bo omilila pritisk na nižanje porabe integralnih proračunskih sredstev. Vlada kljub temu, da ohranja zavezo glede doseganja srednjeročnega fiskalnega cilja, želi izpeljati zastavljene nacionalne prioritete: varnost in obramba, investicije v zdravstvo, infrastrukturo in znanost. Začela pa bo tudi pogovore z občinami za določitev povprečnine za leti 2018 in 2019.

Na seji je Vlada obravnavala tudi Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin in sklenila, da ga pošlje v nadaljnji zakonodajni postopek. Nov sistem množičnega vrednotenja bo odpravil neskladja z ustavo in lastnikom dal možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. Vendar ta odločitev vlade naj ne bi pomenila, da bo še v mandatu te vlade uveden davek na nepremičnine.

Vlada poudarja, da je treba zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Pri svoji odločitvi je Vlada upoštevala, da bi v primeru neuveljavitve novega zakona morali v letu 2018 izpeljati postopek generalnega vrednotenja po obstoječem zakonu, ki posameznikom, lastnikom nepremičnin ne nudi možnosti sodelovanja v postopku določanja vrednosti nepremičnin in je tudi iz drugih vidikov ustavno sporen.

Stroka je opozorila tudi, da kakovosten sistem množičnega vrednotenja pomembno vpliva na poslovno okolje, saj zagotavlja preglednost informacij za investitorje in posredno vpliva na konkurenčnost države. Podatek o posplošenih tržnih vrednostih nepremičnin po mnenju stroke koristno vpliva tudi na boljšo obveščenost kupcev in prodajalcev nepremičnin ter zmanjšuje stroške kreditojemalcev.

Sprejela je tudi Strategijo dolgožive družbe, s katero želi sistematično nad izzive staranja prebivalstva.

Demografska gibanja spreminjajo starostno strukturo prebivalstva v Sloveniji, pričakovano trajanje življenja se povišuje in delež starejših od 65 let narašča. V prihodnjih letih se bo intenzivnost teh trendov še okrepila, zato so potrebne prilagoditve na številnih področjih: trgu dela, izobraževanju in usposabljanju, ureditvi sistemov socialne zaščite, bivalnem in delovnem okolju, na področju civilne in politične participacije.

M. T.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.