Vrhovno sodišče razveljavilo še eno sodbo zoper Franca Kanglerja

Franc Kangler.

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo mariborskega sodišča, ki je nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja obsodilo na sedem mesecev pogojne kazni.

Obtožnico je vložilo mariborsko okrožno tožilstvo, očitali so mu, da je leta 2009 za zaposlitev Astrid Bah na stanovanjskem skladu izkoristil svoj vpliv na direktorico Tanjo Vindiš Furmanovo, da je prek zvez zaposlila njegovo strankarsko kolegico iz SLS. Kanglerju so še očitali, da naj bi poskrbel tudi za to, da je stanovanjski sklad Bahovi poravnal šolnino za podiplomski študij za nazaj.

Kangler se je na obsodbo pritožil na vrhovno sodišče, kjer so sodniki ugotovili, da je bila s sodbo kršena Kanglerjeva pravica do komunikacijske zasebnosti in njegova pravica do izvajanja dokazov v njegovo korist.

Spomnimo na s tem povezane prisluhe, ko je policija Kanglerju prisluškovala med 17. februarjem in 10. novembrom 2009. Obtožni predlog zoper Kanglerja v primeru Astrid Bah, povezano s prisluhi, pa so vložili šele 11. julija 2013, to je skoraj štiri leta po izvedenih prisluhih.

Vse odredbe za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper Kanglerja je podpisoval preiskovalni sodnik Janez Žirovnik.

Žirovnik in Kangler pa sta se pred tem večkrat srečala še v času, ko je bil Kangler poslanec ter član komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, Žirovnik pa namestnik direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Med njima je v tem času prihajalo do številnih napetosti in konfliktov, ki so prerasli “na polje osebnega konflikta”. Zaradi teh sporov Žirovnik ni mogel dajati videza nepristranskosti.

Sodišča na več stopnjah pa so zavrnila vse predloge dokazov, s katerimi je skušala Kanglerjeva obramba dokazati obstoj konfliktov med njim in preiskovalnim sodnikom Žirovnikom. S tem so po oceni vrhovnega sodišča kršila njegovo pravico do obrambe.

Glede na razveljavljeno sodbo bodo Kanglerju v zadevi Astrid Bah sodili znova. Mariborsko sodišče ima zdaj za sodbo dve leti časa.

To pa ni edina sodba zoper Kanglerja, ki so jo vrhovni sodniki razveljavili.

V preteklosti so razveljavili tudi obsodilno sodbo, s katero je mariborsko sodišče Kanglerja zaradi sporne dodelitve službenega stanovanja v najem Karin Ježoviti pošiljalo za sedem mesecev v zapor. Vrhovni sodniki so primer vrnili na začetek, ker so ugotovili, da je treba očitek zoper Kanglerja opredeliti kvečjemu kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in ne kot sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Sojenje Kanglerju se je tako začelo znova, ker pa je okrajno sodišče po navodilih vrhovnega sodišča iz primera izločilo prisluhe, je tožilstvo sredi ponovljenega sojenja odstopilo od obtožbe.

M. B.


Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
43%
4.1km/h
20%
7°C
10°
4°
7°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA