Za vedno so se poslovile citre, velike legende Mihe Dolžana

Miha Dolžan, 1943-2024

Danes je po težki bolezni prenehalo utripati srce izjemnega slovenskega glasbenika. Veljal je za enega najboljših slovenskih citrarjev. Umrl je Miha Dolžan.

Miha Dolžan se je rodil v Tržiču, družina pa se je kasneje preselila v Ljubljano. Tam se je Miha Dovžan seznanil s citrami in jih začel igrati pri šestih letih.[3] Nastopal je s svojim ansamblom (Ansambel Mihe Dovžana) in posnel glasbo za več slovenskih filmov med drugim Moja draga Iza in najbolj znan film Cvetje v jeseni (skladatelj Urban Koder). Posnel je veliko slovenskih ljudskih pesmi solistično ali kot spremljevalec pevk (Zlata Ognjanović), Joži Kališnik. Od leta 2006 je častni član Citrarskega društva Slovenije.

Leto 1973 je bilo za Miho Dovžana prelomno. Za potrebe filma Cvetje v jeseni je s citrami posnel znano melodijo avtorja Urbana Kodra. Prepričani smo, da ga je ta skladba, poleg vseh izjemnih avtorskih skladb, najbolj zaznamovala na svoji bogati glasbeni poti.

Miha Dolžan je umrl danes po hudi bolezni. Avgusta bi napolnil 81 let. Njegove skladbe s citrami, pa bodo večno živele!

 

VREME

Maribor
oblačno
76%
1.5km/h
99%
19°C
21°
17°
20°
Tue
16°
Wed
16°
Thu
17°
Fri
20°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.