Začel je veljati drugi paket interventnih ukrepov

V veljavo je stopil drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije. Ta med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov.

Drugi protikorona paket interventnih ukrepov

  • Banka bo podjetju lahko dala likvidnostno posojilo v višini do 10 odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019, vendar ne bo smelo biti višje od njegovega letnega stroška dela. Posojilo ne bo smelo biti daljše od petih let, sklenjeno bo moralo biti po 12. marcu do 31. decembra letos, namenjeno pa izključno financiranju osnovne dejavnosti podjetja.
  • Danes je začela veljati tudi novela prvega interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem. Z njo se skupni obseg pomoči povečuje na 3,1 milijarde evrov, dobremu milijonu upravičencev pa dodaja še 190.000 novih.
  • Veljati je začela tudi novela zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Strankam sicer vsaj do konca epidemije ne bo treba narediti ničesar, saj roki v nenujnih zadevah v sodnih in upravnih postopkih v času epidemije ne tečejo.
  • V ponedeljek, 4. maja, se lahko zaženeta gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem ob upoštevanju ustreznih pogojev, v pripravi pa so tudi ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno začel postopno delovati tudi javni potniški promet.

MG


VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
92%
1.6km/h
11%
10°C
12°
9°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.