zajem slike, Planet TV

Danes se začenja cepljenje proti covidu-19. Najprej bodo na vrsti stanovalci in zaposleni v domovih starejših ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

Janez Janša na obisku v Mariboru ob prvem cepljenju 

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. »Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse,« je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo na prvo žogo ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Začetek cepljenja bodo v nekaterih domovih starejših z obiski pospremili tudi vladni predstavniki. Premier Janez Janša bo dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer bodo cepili zaposlene.
PM