Zaprla so se volišča. Slovenci potrdili tri (škodljive) zakone!

Slika: STA

Državljani na današnjem trojnem referendumu odločajo o usodi zakonov o vladi, o RTV Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Ob 19. uri se je po državi zaprlo več kot 3000 volišč.  


Najvišjo, 30-odstotno udeležbo, so zabeležili v volilni enoti Ljubljana, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je bila 25,36-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (35,88 odstotka), z najnižjo pa Maribor 5 (20,83 odstotka), so sporočili iz DVK-ja. Izidi današnjega glasovanja sicer še niso dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Pobudniki referendumov, stranka SDS rezulatate čaka na sedežu stranke, kjer so prisotni poslanci Alenka Jeraj, Branko Grims in Zvone Černač. Branko Grims je v prvem odzivu na izide refrendumov, ki so jih volivci, kot kažejo delni neuradni izidi enotno zavrnili dejal:
“Ljudje so odločili, močno pa dvomim, da so se ljudje v celoti zavedali, kakšna je vsebina njihovih odločitev. Kajti so danes s potrditvijo zakonov ljudje dejansko izglasovali višje davke, višji RTV-prispevek in ideološki monolit na javni radioteleviziji, ki bi morala biti pluralna. Odpovedali so se svojim pravicam iz trajnostne oskrbe za vsaj leto dni, lahko pa za vedno. Zakaj je to tako? Veliko je bilo medijske populacije, veliko je bilo zavajanja, veliko je bilo trditev v napačni smeri, o čem odločajo. Toda odločili so natančno o tem.” V takih razmeah se moramo vprašati, kakšna je situacija v Sllovenija, da se je namesto o vsebini uspelo preko medijev kanalizirati razpravo o ideologiji, pa osebne predsodke, kdo je za tega in kdo je za onega, namesto, da bi se ljudje odločali, kaj je bolje za njihovo denarnico, za to, da plačajo manj davkov, manj RTV-prispevka in da ohranijo svoje pravice iz trajnostne oskrbe,” je dejal. “In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933,” je še sklenil.

Alenka Jeraj pa je dejala, da je “samo z referendumi mogoče preprečiti uveljavitev slabih zakonov”. “Mi smo v kampanji skušali ljudem predstaviti slabosti novele zakona o RTV, kar je bilo težko, ker ni bilo nobene javne razprave, predstavitve mnenj, bilo je premalo časa, da bi se res seznanili s premembami, o rešitvah ni bilo nobene strokovne diskusije,” je dejala.
Dodala je, da je novela zakona o RTV-ju podobna ureditvi iz 90. let, “ki je povzročila kaos in težave na RTV-ju”, z zakonom iz leta 2005 pa se je po njeni oceni to uredilo. “Vendar smo bili vsakokrat, ko je bila na oblasti desna vlada, priča izrednim razmeram, takrat so vpili o cenzurah, pristiskih na novinarje, prevzemu RTV-ja in podobno,” je dodala. “RTV kot javna televizija, ki jo vsi plačujemo, mora predstavljati raznolikost in vse segmente slovenske družbe. Želimo kakovostno in pluralno RTV in k temu bi morali stremeti in se za to truditi,” je izpostavila.

 

 

VREME

Maribor
delno oblačno
57%
2.1km/h
40%
28°C
29°
26°
25°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.