slika je simbolična

Incidenti, ki se v zadnjem času na naši južni meji s Hrvaško kar vrstijo, je ob neukrepanju vlade Marjana Šarca pustilo dolgotrajne posledice na prebivalcih obmejnih vasic, ki so praktično dnevno priča ilegalnim prehodom meje.

Prva vaška straža v Sloveniji

Beli krajini je skupina lokalnih prebivalcev iz Radovice in okoliških vasi ustanovila prvo pravo vaško stražo v Sloveniji, ki tedensko patruljira ob slovensko-hrvaški meji. “Na začetku nas je bilo okrog deset, a ljudje nimajo vedno časa biti zraven, zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,” nam pove domoljub Blaž Zidar. Kot poudarja, mejo neustrašno nadzirajo z golimi rokami, praviloma nimajo orožja, čeprav se vsake toliko časa zgodi, da je treba migrante prestrašiti tudi na drugačen način, ne samo z ustnimi opozorili, da v naših koncih nimajo česa iskati in da bodo poklicali policijo. Piše Nova24.tv.

Eden izmed članov vaške straže, naj bi pred tedni migrante pričakal sredi noči v zasedi v lovski opazovalnici. Njegove identitete niso pripravljeni razkriti, saj se bojijo, da bi ga preganjala policija. “Pregnal jih je je z rafalom, streljanja v zrak so se tako ustrašili, da so se razbežali nazaj na Hrvaško,” nam o dogodku ve povedati Zidar, ki pa sam zase pravi, da orožja ne potrebuje, saj se ilegalcev ne boji. “Če bi bil strahopetec, se na začetku devetdesetih let ne bi pridružil Slovenski vojski,” pravi naš sogovornik, javnosti znan tudi po tem, da se je moral na sodišču zagovarjati, ker je na verandi svoje hiše izobesil zastavo dežele Kranjske.

Kakšen je namen vaške straže?

Osnovni namen vaške straže, ki je nastala v tej majhni, zaspani vasici v Beli Krajini, je povečati občutek varnosti med prebivalci, ki jih vse bolj skrbi za majhne otroke, ki so se prej leta in leta lahko brez strahu igrali v gozdu, se lovili, opazovali živali, gradili “bunkerje”. A časi so se spremenili, pravi Blaž Zidar. “Praktično ne mine dan, da ne bi naleteli na skupino migrantov ali vsaj kakšnega posameznika,” pravi. Seveda gre za same mlade moške, jezi ga, ker se v slovenskih medijih še vedno uporabljata izraza “begunci”  in “prebežniki”. Ljudje, ki živijo v mestih, daleč od meje, zato nimajo realne predstave o tem, s kakšnimi ljudmi imajo v Beli krajini v resnici opravka. “Za njimi pobiramo smeti, za lokacije taborišč sporočamo oblastem, ko jih srečamo, pokličemo policijo,” pravi Zidar, ki je idejni vodja vaške straže.

Ali smo res prišli tako daleč, da bodo ljudoi ob meji morali zaščititi lastni držaljani, namesto policije?

M.G.