Vse več je držav, ki so prekinile potovalne povezave z Britanijo zaradi novega seva koronavirusa, ki se tam tudi najhitreje širi.

Velika Britanija praktično odrezana od sveta

Več kot 40 držav je začasno zaprlo meje za blago in potnike iz Združenega kraljestva in odpovedalo lete iz te države zaradi hitrega širjenja novega seva koronavirusa. Največja težava Britanije pa je francoska blokada. Vlada britanskega premierja Borisa Johnsona zato sodeluje s Francijo, da bi našla način, kako odpreti meje in odblokirati eno najpomembnejših evropskih trgovskih poti devet dni pred dokončnim razhodom med Veliko Britanijo in EU, je v torek poročal Reuters.

Francija je za 48 ur zaprla mejo z Združenim kraljestvom. Tovornjaki in trajekti iz Doverja ne smejo voziti. BBC s sklicevanjem na francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beauneja poroča, da bosta Velika Britanija in Francija do srede objavile dogovor o ponovni vzpostavitvi tovornega prometa.

“V zadnjih 24 urah smo se s francoskimi kolegi nenehno pogovarjali o številnih vprašanjih in bomo nadaljevali še danes,” je dejala britanska ministrica za notranje zadeve Priti Patel. Na vprašanje, ali je danes mogoče pričakovati rešitev, je Patel dejal, da se na njej dela, ker “je v interesu obeh držav zagotoviti nemoten pretok”. “Bomo videli, kaj se bo zgodilo danes,” je dejal Patel.

Medtem na stotine tovornjakov stoji v Doverju brez podatkov, kdaj bi lahko nadaljevali pot v Evropo.

PM