Zaradi omejevanja koronavirusa nekateri trgovci ne sprejemajo gotovine

Slika: ZPS

Iz Zveze potrošnikov Slovenije sporočajo, da so dobili obvestilo potrošnika, da v trgovini ni mogel plačati z gotovino – trgovec se je odločil, da zaradi zaščite pred koronavirusom sprejemajo le plačila s karticami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Zaradi omejevanja širjenja virusa poleg nekaterih trgovcev k brezgotovinskemu poslovanju pozivajo tudi banke. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija ni potrdila, da bi se koronavirus prenašal z gotovino, pa so opozorili, da si je po rokovanju z gotovino potrebno umiti roke. Bankovce in kovance (na kovinskih predmetih virus zdrži pol dneva) je trenutno bolje zamenjati s karticami, a tudi z njimi je potrebno rokovati previdno.

Nezmožnost plačevanja z gotovino pa predstavlja težavo za tiste potrošnike, ki imajo zaradi izvršb blokiran bančni račun in plačil ne morejo opravljati s plačilnimi karticami. Za rešitev težave te skupine potrošnikov so na ZPS zaprosili Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V primeru, da še več trgovcev ne bi sprejemalo gotovine, jim grozi, da ne bodo imeli dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin. Oteženo jim je tudi plačevanje računov, saj nimajo dostopa do spletne ali mobilne banke.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
0.5km/h
75%
20°C
22°
19°
19°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.