Slika: ZPS

Iz Zveze potrošnikov Slovenije sporočajo, da so dobili obvestilo potrošnika, da v trgovini ni mogel plačati z gotovino – trgovec se je odločil, da zaradi zaščite pred koronavirusom sprejemajo le plačila s karticami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Zaradi omejevanja širjenja virusa poleg nekaterih trgovcev k brezgotovinskemu poslovanju pozivajo tudi banke. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija ni potrdila, da bi se koronavirus prenašal z gotovino, pa so opozorili, da si je po rokovanju z gotovino potrebno umiti roke. Bankovce in kovance (na kovinskih predmetih virus zdrži pol dneva) je trenutno bolje zamenjati s karticami, a tudi z njimi je potrebno rokovati previdno.

Nezmožnost plačevanja z gotovino pa predstavlja težavo za tiste potrošnike, ki imajo zaradi izvršb blokiran bančni račun in plačil ne morejo opravljati s plačilnimi karticami. Za rešitev težave te skupine potrošnikov so na ZPS zaprosili Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V primeru, da še več trgovcev ne bi sprejemalo gotovine, jim grozi, da ne bodo imeli dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin. Oteženo jim je tudi plačevanje računov, saj nimajo dostopa do spletne ali mobilne banke.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});