Zaživel je spletni portal Franček

Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika

Na Ministrstvu za kulturo se pridružujemo navdušenju ob novici o novem portalu Franček, različici beta, ki so ga sodelavci in sodelavke Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) objavili te dni in tako na izviren način obeležili okroglo obletnico rojstnega dne Republike Slovenije. Frančka smo budno spremljali od prvih nadobudnih korakov naprej, v zadnjem letu pa je bil njegov napredek izjemen.

Projekt “Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika”

Izbran je bil leta 2017 na javnem razpisu “Spodbujanje prožnih in inovativnih oblik učenja z razvojem jezikovnih virov in tehnologij”, je tako v zaključni fazi.

V naslednjem šolskem letu bodo učitelji in učiteljice, učenci in učenke ter dijaki in dijakinje že lahko uporabljali sodobno in inovativno učno e-orodje, ki bo kot organsko povezana kombinacija več e-orodij neposredno uporabno pri izpolnjevanju osnovnih ciljev učnega načrta za slovenščino v osnovni in srednji šoli. Orodje bo mlade uvajalo v delo s spletnimi slovarji in spletnimi slovničnimi priročniki.

Pri preizkušanju Frančka in njegovih funkcionalnosti je v vseh fazah razvoja – tudi v realnem učnem okolju – intenzivno sodelovalo 76 učiteljev in učiteljic ter z dragocenimi povratnimi informacijami dejavno pripomoglo k odličnim rezultatom projekta.

Portal Franček, ki je dostopen na franček.si, sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropski socialni sklad.

Republika Slovenija in Evropski socialni sklad

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
95%
0.5km/h
20%
19°C
20°
18°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.