Slika je simbolna

DZ je sprejel novelo zakona, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele poslovati. so pa tudi izjeme.

Poslanci podprli zaprtje trgovin ob nedeljah

DZ je sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev. Za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so glasovali poslanci, strank SDS, SD, NSi,  Levice, SAB ter večji del poslancev LMŠ-ja in DeSUS-a. Za je glasovalo 72 navzočih na seji, 13 jih je bilo proti.

«


Novela zakona o trgovini je tako sprejeta, veljati pa bo začela 15 dni po objavi v uradnem listu. Z njeno uveljavitvijo trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

MG