Zdravnik, ki je prebolel Covid19: “Ne razumem tistih, ki pravijo, da je bolezen čista izmišljotina”

V Sloveniji so včeraj ob 3.123 izvedenih testih odkrili rekordnih 123 novih okužb z novim koronavirusom.

Kaj je povedal zdravnik, ki je prebolel Covid19?

Strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana Adolf Lukanovič, ki je spomladi prebolel težko obliko bolezni covid-19, je pozval ljudi, naj se letošnjo sezono cepijo proti gripi, saj bodo s tem razbremenili primarni nivo zdravstva. “Osnovna vojaška doktrina nas uči, da je sovražnika treba spoznati. Nas ne zanima, ali gre za biološki ali sintetični izvor virusa, nas zanima, kako se proti temu virusu boriti,” je dejal Lukanovič, ki je bil zaradi okužbe v bolnišnico sprejet v začetku marca.

Kmalu se mu je zdravstveno stanje tako poslabšalo, da so ga premestili na intenzivno nego, kjer je bil kar 900 ur priklopljen na ventilator, s pomočjo katerega je dihal, poroča STA. Lukanovič je na podlagi svoje osebne izkušnje poudaril, da je bolezen covid-19 zelo nevarna in da je ne smemo podcenjevati, saj se lahko konča s smrtjo. Ob tem je povedal, da je užaloščen in ne razume tistih, ki pravijo, da je omenjena bolezen popolna izmišljotina.

Ne razumem tistih, ki pravijo, da je bolezen čista izmišljotina

“Ne razumem tistih, ki pravijo, da je bolezen čista izmišljotina, in to na koncu celo spolitizirajo. Prišel sem v stik z okuženo osebo, ta me je obvestila, da je bil njen test pozitiven. Test pri meni je bil pozitiven, svetovali so mi hospitalizacijo, ki sem jo sprva zaradi blažjih simptomov odklonil. Mlajša zdravnica me je prepričala, da sem ostal v ponedeljek, v sredo pa se je stanje dihalne funkcije zelo poslabšalo. Nato je prišlo do pljučnice. Če ni uspešnega in strokovnega zdravljenja, se zadeva lahko zelo tragično konča,” je pojasnil Lukanovič.

“Ko človek spozna, da je na robu tega, na to, kar se dogaja okrog nas, gleda drugače. Zadrževanje v zaprtih prostorih na razdalji manj kot 1,5 metra več kot 15 minut predstavlja nevarnost za okužbo,” je še poudaril Lukanovič in pozval ljudi, naj uporabljajo aplikacijo za sledenje stikom #OstaniZdrav.

MG


Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
77%
1.5km/h
93%
-4°C
-3°
-5°
-4°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
3°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA