Želimo vam lepo praznovanje Dneva državnosti!

Dan državnosti. Največji praznik države Slovenije je nastal ob dnevu, ko je Slovenija razglasila neodvisnost od Jugoslavije in na podlagi plebiscitarne odločitve šla svojo samostojno pot.


Na današnji dan, 25. junija 1991, je bila sprejeta Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kar pomeni, da je Slovenija postala neodvisna država.

Praznik državnosti se običajno praznuje z različnimi dogodki po vsej državi, vključno s proslavami, kulturnimi prireditvami, koncerti, paradami in ognjemeti. Na ta dan so izobešene slovenske zastave, mnogi Slovenci pa praznik obeležijo s pikniki, druženji in drugimi oblikami praznovanja.

Tudi zastava Republike Slovenije je bila prvič uradno potrjena 25. junija 1991, ko je Slovenija razglasila neodvisnost od Jugoslavije. Pred tem je slovenska zastava z enakimi barvami (brez grba) že obstajala kot simbol slovenske narodne identitete, še posebej med letoma 1848 in 1945.

Danes ponosno izobesimo slovensko zastavo!

VREME

Maribor
oblačno
66%
2km/h
89%
28°C
31°
27°
28°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
21°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.