Poslanci Svobode zlorabljajo parlamentarno preiskovalno komisijo o Gen-i?

Tomaž Lah, Gibanje Svoboda, slika zajem videa

Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci predstavil določitev prič in preiskovalnih dejanj. Prav zaradi tega, pa poslanci Gibanja Svoboda ne morejo biti več člani preiskovalne komisije. Tudi predsednik Tomaž Lah, ne.


V 12. členu Poslovnika parlamentarne preiskovalne komisije piše, da mora preiskovalna komisija opraviti pripravljalna preiskovalna dejanja, obvestiti javnost o opravljenih pripravljalnih preiskovalnih dejanjih, postaviti vprašanja državnim organom v zvezi s parlamentarno preiskavo, ter sprejeti in izvesti dokaze, če to zahteva najmanj tretjina članov preiskovalne komisije.

V SDS so tako predlagali dokazni sklep, s katerim smo določili 70 prič za to preiskovalno komisijo. Med temi pričami je tudi Tomaž Lah, predsednik preiskovalne komisije in pa nekateri poslanci Gibanja Svoboda. S tistim trenutkom, ko je bila zahteva vložena s podpisi tretjine poslank in poslancev parlamentarne preiskovalne komisije, priče ne morejo več sedeti v dvorani, kaj šele razpravljati ali voditi komisije.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Žan Mahnič, je poslanec Gibanja Svoboda, Tomaž Lah zlorabil svoj položaj: “Tomaž Lah ni več član preiskovalne komisije pa kljub temu še zdaj vodi komisijo, kar je zloraba uradnega položaja. V SDS že razmišljamo o tem, da bomo Tomaža Laha tudi kazensko ovadili.”

Poslanci Svobode, več, kot očitno zlorabljajo parlamentarno preiskovalno komisijo današnji sprejeti sklepi pa so neveljavni. “Ta preiskovalna komisija mora sedaj dobiti novo vodstvo, mora dobiti nove člane,” je zaključil Žan Mahnič.

 

VREME

Maribor
delno oblačno
67%
1.5km/h
40%
27°C
29°
26°
28°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
21°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.