Znan je datum letošnjega festivala LENT

slika: Festival Lent

Festival Lent je največji mariborski festival, ki je že zdavnaj dosegel meje samo znotraj mesta, ampak je veliko več.

Kdaj bo potekal letošnji festival?
Festival Lent se vrača med 21. in 29. junijem 2019, ko bo 27. leto zapored Maribor povzdignil v mesto razigranih, navihanih, vrhunskih, ustvarjalnih in vsestranskih dogodivščin – ko bo ponovno zažarel kot mesto neverjetnih doživetij.

Zgodba Festivala Lent je zgodba večerov, ki dišijo po poletju in vabijo v družbo, ven, pod zvezdno nebo, med pisane luči, zvoke, ritme. K Dravi, v kateri odsevajo fantastične podobe iz sanj, med stojnice, s katerih vabijo lokalne dobrote, na trge, kjer srečaš znance, na ulice, ki valovijo s pisano reko obiskovalcev z vsega sveta. V mesto, ki diha, utripa, živi! 

Kaj je o festivalu Lent zapisal eden od obiskovalcev?

Jaša Lorenčič, pravi: “Kogarkoli, ki je karkoli obiskal ali pojedel, vprašaš, kako je bilo, kaj se dogaja, koliko je bilo ljudi, kakšno vzdušje, kakšen okus … Redko, res redko slišiš tisti brezbrižno (ne)vljudni odgovor: »Pa, čuj, v redu, fajn.« Ne. Ni dovolj. Tu se dogodki opisujejo na dolgo. Preveč pisano, izkustveno, doživetveno je. Tu se opisuje z mastnimi pridevniki. In pri tem nikoli, kar je najboljše, ni tekma. »Stari, pa ki si hodo? Veš, kaj si zamudo!« ni nikdar bahaško postavljanje, češ, dripec, kak’ smo pa mi boljši od tebe. Ne. Vedno dobiš občutek, da te s tem, ko ti pove štorijo z Lenta, s koncerta, iz parka, z dogodka ali džuskanja, podzavestno vabi na naslednji špil, če lahko že danes, čimprej, najboljše pa »kuj z’aj«. Kako gre to v praksi? Napišeš, da je Goran Bare prvi kinknil na Večerovem odru. E, ma jok. Ni. »Dino Dvornik je zaspal na Večerovem že doooolgo pred njim!« jih pokasiraš. Ker Lent je zgodba, ki jo na glas in na dolgo poveš. Še malo zraven navržeš”.

Festival potrebuje sveže ideje?

Festival tudi letos bo. Tako zagotavljajo organizatorji. Bomo pa o festivalu letos še veliko slišali, tudi zato, ker je bilo lani veliko govora o “plavajočem” odru na reki Dravi, za katerega inšpektorji niso izdali dovoljenja. Prav gotovo pa tudi festival Lent potrebuje spremembe. predvsem zaradi tega, ker ne izraža več domačnosti in domačega vzdušja. zalo redko na Lentu slišimo domačo glasbo in vidimo nastopat domače glasbenike. Koga bi motilo, če bi bil en oder namenjen predvsem taki glasbi?

Samo v razmislek odgovornim…

M.G.