Slika: ZPS

Septembra je Zveza potrošnikov Slovenije spletno anketo, v kateri so spraševali potrošnike, kako nakupujejo hrano in kaj naredijo z njenimi presežki. V spletni anketi je med drugim bilo vprašanje, ali poznate razliko med navedbo `uporabno najmanj do´ in `porabiti do´.

Če je živilo označeno z `uporabno najmanj do´ (konzerve, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri …), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moramo s svojimi čutili preveriti, da izdelek ni napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv ipd.



Če pa je živilo označeno z navedbo `porabiti do´ (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje. Ni namreč nujno, da so patogeni organizmi vedno vidni na površini ali da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najbolj pogostimi in niso nedolžne. Izdelke, pri katerih je rok uporabe označen z navedbo `porabiti do´, moramo nujno hraniti tako, kot je navedeno na embalaži, le tako bodo živila res uporabna do zapisanega datuma. Po odprtju jih čim prej vrnemo v hladilnik in jih ne puščamo na pultu, saj se začnejo hitro kvariti.