Županov čut za begunce z Ukrajine! Avtobusni mestni prevoz po Mariboru si plačajte sami.

Mariborčani na shodu za mir v Ukrajini.

Begunci iz Ukrajine, ki so našli zatočišče v Mestni občini Maribor, so ob začetku letošnjega leta razočarani ugotavljali, da so ostali brez pravice do brezplačnih voženj z mestnimi avtobusi. Arsenovič ugodnosti veljavnega odloka ni podaljšal.


To je županova skrb za najbolj ranljive, za tiste, ki jih je vojna pregnala iz svojih domov. Ukrajinci, ki so razseljeni po svetu, se vsak dan z mislijo vračajo v svojo državo, ki je sedaj več ali manj vojno območje. Verjetno hiš, kjer so do nedavnega stanovali Ukrajinci ni več. Možje se v večini borijo za svojo domovino.

Po drugi strani pa občina Maribor očitno ne prepozna stiske ljudi in ukinja še tisto, kar beguncem, ki živijo v mestu ob Dravi, veliko pomeni. Prevoz po mestu. Nekateri učenci iz Ukrajine že hodijo v naše šole, študenti pri nas študirajo, številne Ukrajinke se v Mariboru navajajo na novo okolje. Župan Saša Arsenovič pa se očitno požvižga na vse skupaj in ukrajinskim beguncem jemlje tisto, kar na prvi pogled zgleda povsem nedolžno. Nekaj kar človeku veliko pomeni.

Sklep, ki je Ukrajincem v Mariboru omogočal brezplačno vožnjo na javnem mestnem potniškem prometu, je bil veljaven do 31. decembra 2022. Mestna občina Maribor odločitve ne bo podaljšala, saj menimo, da integracija Ukrajincev v lokalno okolje poteka uspešno in brez večjih težav pri navajanju na vsakodnevno življenje. Po začetnih postopkih za ureditev dovoljenj za bivanje se tudi vključujejo na trg delovne sile,” so za STA povedali na mariborski občini. V Slovenski filantropiji obžalujejo takšno odločitev, saj menijo, da je bila ta ugodnost za begunce izjemno koristna. Očitno so pri tem ostali sami, saj tudi županovi koalicijski partnerji, Gibanjebe svoboda županu le kima in jim ni mar za begunce in njihovo življenje v mestu ob Dravi. Toliko o skrbi za sočloveka.

No med tem, pa v Ljubljani s tem nimajo težav. Brezplačne vozovnice za ukrajinske begunce na mestnih avtobusih še vedno v veljavi. Ko bi se Arsenovič vsaj takrat, ko je potrebno zgledoval po Jankoviću. 

 

VREME

Maribor
delno oblačno
95%
1km/h
45%
11°C
13°
10°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.