⚠️Odpoklic sončničnih semen (krmilo za ptice)

Odpoklic sončnična semena

Krmilo za ptice s sončničnimi semeni je bilo odpoklicano zaradi vsebnosti semen ambrozije.

Podatki o izdelku

Posamično krmilo: SONČNIČNA SEMENA
Pakiranje: 2,5 kg
Blagovna znamka: Happy Pet
Serija/lot: L 422021
Minimalni rok skladiščenja: 31.12.2023
Proizvajalec: Agros Trading GmbH, Muehlbachstrasse 151, 406 Hoersching, Avstrija
Prodaja: Hofer trgovina d.o.o.

Razlog odpoklica sončničnih semen

V uradno odvzetem vzorcu s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bilo ugotovljeno 204 ppm semen ambrozije. Ambrozija predstavlja tveganje za javno zdravje zaradi njenih alergenih lastnosti.

AmbrozijaPelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), je ena najbolj alergenih rastlin v naravi. Domovina te enoletne rastline je severna Amerika. Po Evropi se je začela širiti v 60. letih 19. stoletja, močneje pa se je razširila pred 20 do 25 leti. Danes je
ambrozija najbolj razširjena v Vzhodni in Srednji Evropi. V Evropi danes poznamo vsaj 20 vrst ambrozije, pri čemer je najbolj razširjena pelinolistna ambrozija. Semena ambrozije so iz ZDA in Kanade prišla z uvozom semen detelj, žitaric ter drugih kmetijskih pridelkov, ki so vsebovala primesi semen rastline. Najpogostejši pa je prenos semen s sončničnim semenom, mešanico semen za ptiče (ptičja hrana), s premeščanjem strojev (opreme), s prstjo (gramozom), s kompostom ter vodnimi tokovi.

Ambrozija je predvsem plevel zapuščenih, neobdelanih površin. Največ je najdemo ob neuglednih mestih ali smetiščih ter površinah ob cestah, železniških progah, gramoznih jamah, gradbiščih, poljih, ob vodnih poteh, območjih mest ter zasebnih vrtov. V zadnjem času se pojavlja tudi pri nas v Sloveniji kot plevel v okopavinah (sončnice, sladkorna pesa, krompir, koruza).

Alergeno reakcijo prepoznamo po simptomih, kot so:
– kihanje, ščemenje v nosu, vodeni izcedek iz nosa,
– otečene veke, ščemenje v očeh,
– oteženo dihanje.

Simptome alergijske reakcije je treba zdraviti. Če jih prepoznate pri sebi, obiščite svojega zdravnika ali stopite po nasvet v lekarno.

ZPS svetuje

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

VREME

Maribor
jasno
64%
3.6km/h
0%
22°C
23°
21°
21°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.