⚠️ZPS Odpoklic – V zaseki prisotna …

odpoklic zaseke
Slika simbolna

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila odpoklic zaseke, zaradi zaznane prisotnost mikroorganizmaListeria monocytogene.

Podatki o izdelku:

Ime živila: LAŠKA ZASEKA

Ime proizvajalca: KZ Laško z.o.o., Sevce 16a, 3272 Rimske Toplice

Opis, vrsta pakiranja in velikost pakiranja:
Zaseka je smetanaste bele barve z vidnimi dodatki začimb, polnjena v prozoren umetni ovitek, teža izdelka je približno 0,2 kg, dimenzija izdelka je 180x40x40 mm.

Rok uporabe: 19.08.2021

LOT: 5

Razlog odpoklica

V zaseki je zaznana prisotnost mikroorganizma Listeria monocytogenes.

ZPS svetuje

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Proizvajalec dodatno svetuje, da zaseko zavrzite tako, da ne pride v stik z drugimi živili ali vrnite v poslovalnico ter, da se v primeru bruhanja ali driske se posvetujte z zdravnikom.

Listerija (Listeria monocytogenes)

je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju.
Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov,
muh), pa tudi v številnih živilih.

Listeria moncytogenes

Slika: foodpoisonjournal.com

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se
prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi
prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem
možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih
živalih.

Tvegana živila

  • Mleko: surovo oziroma toplotno nezadostno obdelano mleko in mlečni izdelki, ter nekateri
    mlečni izdelki, tudi če so iz pasteriziranega mleka, predvsem mehki siri, kot so feta, camembert,
    brie, siri s plemenito plesnijo, mozzarella, skuta.
  • Meso: surovo meso (npr. carpaccio, tatarski biftek), toplotno neustrezno obdelano meso
    (perutnina, govedina, svinjina, mleto meso …) in poltrajni suhi mesni izdelki (npr. vratovina,
    rebra, šunka …), delikatesne fermentirane salame in klobase (npr. čajna klobasa …), tudi obarjene
    klobase (npr. hot dog hrenovke, šunkarica …), predpakirani (tudi vakuumsko) mesni izdelki.
  • Gotova živila: delikatesne solate, mesni namazi, paštete, bakalar … Hitro pripravljena hrana,
    predvsem piščanci v samopostrežnih trgovinah, presne sladice in druga gotova (predpakirana)
    živila za neposredno uživanje.
  • Zelenjava in sadje: surova (tudi zamrznjena), slabo oprana zelenjava, predpakirana zelenjava
    (npr. kalčki), sadje (npr. melone).
  • Ribe in morski sadeži: surove in dimljene ribe (losos, postrv, slanik …), suši, surovi oziroma
    toplotno nezadostno obdelani morski sadeži

Primer izbruha
Leta 1985 je v Los Angelesu v Kaliforniji v izbruhu listerioze zbolelo 142 ljudi, med njimi 93 nosečnic.
Okužili so se z mehkim sirom. Okužba z listerijo je povzročila 48 smrti, vključno 20 plodov (fetusov),
10 novorojenčkov in 18 drugih okuženih odraslih.

Ranljive skupine

  • nosečnice in novorojenčki,
  • starostniki,
  • kronični bolniki,
  • imunsko oslabljene osebe,
  • osebe določenih poklicev (v veterini, laboratorijih, na kmetijah in v klavnicah).

Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in
živilih). To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri
temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več. Listerija se namreč razmnožuje pri temperaturah od 4,4
°C do 44 °C, niti temperatura 0 °C razmnoževanja bakterij ne ustavi ampak le upočasni. Listerija se
zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni
onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku,
onesnaži živilo.

Ker je odporna na visoke temperature in sušenje, spada med najodpornejše nesporogene bakterije.
Uničita jo kuhanje in pasterizacija.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.