⚠️Odpoklic – E. coli v suhi klobasi

Slika simbolna

Objavljen je odpoklic živila Kmečka suha klobasa.

Podatki o živilu
Ime živila: Kmečka suha klobasa
Pakiranje: cca 200g
LOT: L07510
Rok uporabe: 31. 7. 2020
Nosilec živilske dejavnosti: Mesnine Štajerske d.o.o., Spodnji Gaj pri Pragerskem 9, 2331 Pragersko
Prodaja: v poslovalnicah EUROSPIN EKO d.o.o.

Vzrok odpoklica
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi rezultatov uradnega vzorčenja na prisotnost mikroorganizmov ugotovila prisotnost seva verotoksične bakterije E. coli z geni za verotoksin vtx2.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to klobaso doma, je ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste povrnitve kupnine.

E. coli
Od okužbe z E. Coli, pa do prvih znakov lahko mine tudi od tri do osem dni. Pojavijo se lahko naslednji znaki okužbe: bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje ter driska, ki jo lahko spremljajo tudi krvavitve. Okuženi lahko ima tudi povišano telesno temperaturo.

Nekateri sevi E. coli lahko povzročajo črevesne in zunajčrevesne okužbe (vnetje sečil, meningitis, peritonitis, mastitis, septikemija, pljučnica …). Sevi črevesne E. coli so razdeljeni glede na virulentnost v:

  • enterotoksigene E. coli (ETEC, povzročajo drisko pri ljudeh, prašičih, ovcah, kozah, psih, konjih)
  • enteropatogene E. coli (EPEC, povzročajo drisko pri ljudeh, kuncih, psih, mačkah, konjih),
  • enteroinvazivne E. coli (EIEC, najdene le pri človeku),
  • enterohemoragične E. coli (EHEC, povzroča vnetja črevesne sluznice s krvavitvami),
  • enteroadherentne E. coli (EAEC).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
oblačno
44%
0.5km/h
100%
16°C
17°
15°
15°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
11°
Mon
12°
Tue

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.