Vse kar morate vedeti o bitcoinu

Vir: Pixabay

Leta 2010 je nekdo kupil pico in na novo napisal zgodovino financ. Vendar v tej zgodbi ni pomembna pica, temveč način plačila. Pica je stala 10000 bitcoinov, ta dogodek pa predstavlja prvo plačilo blaga z virtualnim denarjem.

Od takrat je bitcoin prehodil že dolgo pot. Uporaba in vrednost bitcoina sta poletela v nebo. Če so v tisti piceriji obdržali 10000 bitcoinov, so danes bogatejši za 20 milijonov dolarjev. Letos marca, je bila vrednost Bitcoina prvič večja kot vrednost unča zlata.

Višanje vrednosti bitcoina lahko pripišemo dejstvu, da se je njegova popularnost v zadnjih letih strmo vzpela. Leta 2009 je bilo manj kot 10000 transakcij z bitcoini. Do januarja tega leta se je število transakcij potrojilo. Analitiki pravijo, da sta glavna razloga za njegovo popularnost sledeča: investitorji so mnenja, da bo bitcoin držal vrednost bolje kot druge investicije in njegova priljubljenost na Azijskem trgu.

Vendar ali sploh vemo kaj bitcoin je?

Bitcoin je kriptovaluta, kar pomeni da obstoji le v digitalnem svetu. Ustvarjen je bil leta 2009. Njegov stvaritelj je uporabljal ime Satoshi Nakamoto, vendar še vedno ne vemo kdo se skriva za tem imenom. Bazira na sistemu plačila, ki omogoča transakcijo med osebami brez potrebe po posrednikih kot so banke. V obtoku je omejeno število bitcoinov.

Kako deluje?

Oseba ima bitcoine shranjene v bitcoin denarnici (mobilna aplikacija ali računalnik) preko katere lahko pošilja ali sprejema bitcoine. Vsak uporabnik bitcoinov ima svoj naslov (podobno kot bančni račun) in kontrolira vse bitcoine, ki potujejo iz ali na ta naslov.

Transakcije bitcoinov potekajo na sistemu, ki mu pravimo blockchain. Blockchain je javen in vsebuje zapise vseh transakcij. Uporabnik dobi bitcoine ko je transakcija potrjena. Potrditev vsebuje reševanje kompliciranih matematičnih problemov, proces se imenuje rudarjenje. Rudari lahko vsak, ki ima za to dovolj močen računalnik.

Bitcoin ni edina kriptovaluta. Poznamo jih preko 200 (Ethereum, Ripple, NEM), vendar pa je bitcoin še vedno vodilen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.