Svetovni dan sonca – 28. maj

Vir: Pixabay

Sonce je edina zvezda v našem osončju. Vsi planeti in sateliti, asteroidi, kometi, meteoridi, planetoidi našega osončja se vrtijo okoli Sonca.

Vir našega življenja sta Sonce in njegova energija.

Sonce je obnovljiv vir energije. Predstavlja neomejen in neizkoriščen potencial energije. Sončna energija je brezplačna in čista, ne onesnažuje okolja.

Sončna energija ugodno vpliva na našo dušo in telo, povečuje veselje do življenja in  izboljša počutje.V sončnem jutru lažje vstanemo, sončen dan je lepši kot deževen.

Sonce ima zelo pomembno vlogo pri našem zdravju,  pri tvorbi vitamina D, ki se proizvaja v naši koži in je nujno potreben za zgradbo kosti. Hkrati pa ima izpostavljanje sončnim žarkom škodljive posledice, ki se kažejo na naši koži in očesni leči. Prevelika doza ultravijoličnega sevanja škoduje vsem živim bitjem na zemlji, tudi rastlinam in živalim. Pri ljudeh se kot posledica prevelike izpostavljenosti sončnemu sevanju najpogosteje govori o kožnem raku, ki je v zadnjih letih vse pogostejši med svetlopoltimi ljudmi, tudi v Sloveniji.

Na podnebje na Zemlji ima sonce izreden vpliv, vendar pa samo z njegovim vplivom ne  moremo pojasniti hitrega porasta temperature v zadnjih 150 letih v času industrijske dobe. Znanstveniki ugotavljajo, da je glavni krivec za to človek in emisije toplogrednih plinov, ki večinoma izhajajo iz fosilnih goriv. Človek bi moral izkoristiti sončno energijo, ki mu je na voljo, kot vir energije v gospodinjstvih, pri segrevanju sanitarne vode, pri pogonu električnih vozil in zagotavljanju električne energije.

Moč sončnega sevanja merimo z UV indeksom. Sredi jasnega sončnega dne je UV indeks najvišji med 7 in 9, v oblačnem in deževnem vremenu pa zelo nizek. Kadar UV indeks preseže 10 ali več je najbolje, da se soncu izognemo, če tega ne moremo, pa uporabimo vsa zaščitna sredstva.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
88%
0.5km/h
11%
11°C
12°
9°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.