..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Svetovni dan sonca – 28. maj

Vir: Pixabay

Sonce je edina zvezda v našem osončju. Vsi planeti in sateliti, asteroidi, kometi, meteoridi, planetoidi našega osončja se vrtijo okoli Sonca.

Vir našega življenja sta Sonce in njegova energija.

Sonce je obnovljiv vir energije. Predstavlja neomejen in neizkoriščen potencial energije. Sončna energija je brezplačna in čista, ne onesnažuje okolja.

Sončna energija ugodno vpliva na našo dušo in telo, povečuje veselje do življenja in  izboljša počutje.V sončnem jutru lažje vstanemo, sončen dan je lepši kot deževen.

Sonce ima zelo pomembno vlogo pri našem zdravju,  pri tvorbi vitamina D, ki se proizvaja v naši koži in je nujno potreben za zgradbo kosti. Hkrati pa ima izpostavljanje sončnim žarkom škodljive posledice, ki se kažejo na naši koži in očesni leči. Prevelika doza ultravijoličnega sevanja škoduje vsem živim bitjem na zemlji, tudi rastlinam in živalim. Pri ljudeh se kot posledica prevelike izpostavljenosti sončnemu sevanju najpogosteje govori o kožnem raku, ki je v zadnjih letih vse pogostejši med svetlopoltimi ljudmi, tudi v Sloveniji.

Na podnebje na Zemlji ima sonce izreden vpliv, vendar pa samo z njegovim vplivom ne  moremo pojasniti hitrega porasta temperature v zadnjih 150 letih v času industrijske dobe. Znanstveniki ugotavljajo, da je glavni krivec za to človek in emisije toplogrednih plinov, ki večinoma izhajajo iz fosilnih goriv. Človek bi moral izkoristiti sončno energijo, ki mu je na voljo, kot vir energije v gospodinjstvih, pri segrevanju sanitarne vode, pri pogonu električnih vozil in zagotavljanju električne energije.

Moč sončnega sevanja merimo z UV indeksom. Sredi jasnega sončnega dne je UV indeks najvišji med 7 in 9, v oblačnem in deževnem vremenu pa zelo nizek. Kadar UV indeks preseže 10 ali več je najbolje, da se soncu izognemo, če tega ne moremo, pa uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
52%
1km/h
0%
6°C
9°
5°
7°
Wed
4°
Thu
8°
Fri
8°
Sat
7°
Sun

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.