Švedska vojaška lovca ujela oboroženi ruski letali v njihovem zračnem prostoru?

Švedska vojaška lovca ujela oboroženi ruski letali v njihovem zračnem prostoru?
Ruska letala vdrla v Švedski zračni prostor

Štiri ruska vojaška letala so 2. marca vdrla v švedski zračni prostor. Dve letali naj bi bili po poročanju švedske televizije oboroženi z jedrskim orožjem.

“Podrobno smo analizirali incident in seveda ne moremo izločiti možnosti, da je šlo za napako v navigacijskem sistemu. Vendar vse kaže, da je šlo za namerno dejanje,” je za švedsko televizijo TV4 dejal poveljnik švedskih letalskih sil Carl-Johan Edström. Vojaška letala, ki so vzletela iz Kaliningrada, so bila v švedskem zračnem prostoru le dobro minuto.


Kot poroča TV4, je bil cilj vdora v zračni prostor ustrahovanje Švedske. “Rusi so želeli Švedski sporočiti, da imajo jedrsko orožje in da bi ga lahko tudi uporabili,” je za TV4 dejal švedski analitik Stefan Ring.

Švedske letalske sile so se takoj odzvale in proti Rusom sta poletela dva vojaška lovca JAS 39 gripens. Ruska vojaška letala je Švedom uspelo ujeti še v švedskem zračnem prostoru in jih fotografirati.

Foto: Sverige TV4 News

VREME

Maribor
jasno
39%
5.1km/h
0%
24°C
25°
23°
21°
Tue
10°
Wed
13°
Thu
10°
Fri
10°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.