Ali ste vedeli…

Ali ste vedeli, vprašaj
  • da so psi naši najboljši prijatelji, naši sopotniki in zavezniki? Blagodejno delujejo na naše počutje, prav tako pozitivno vplivajo na otroke. Otroci, ki odraščajo skupaj z živalmi so bolj ljubeči in skrbni, veliko več se gibajo, veliko bolj so samozavestni, ne počutijo se osamljene, saj imajo svojega najboljšega prijatelja na štirih tačkah, ki jih ima brezpogojno rad.

  • da je čokolada ena najbolj zaželjenih prigrizkov na svetu? Večina čokolade prihaja iz Slonokoščene obale. Švica je največji svetovni potrošnik čokolade. Vsak Švicar vsako leto porabi približno 13 kilogramov čokolade.

  • da je lahko burek v bosanski kuhinji zgolj in le mesni? Ob obisku Sarajeva vam bodo to prodajalci vsekakor večkrat povedali. Z nasmeškom na obrazu povedo, da so »vse ostalo pite«.

  • da lahko človek prej umre od nespečnosti kot od stradanja? Smrt namreč nastopi po desetih dneh brez spanja, medtem ko pri stradanju po nekaj tednih.

  • da je daleč najuspešnejša slovenska glasbena skupina vseh žanrov in dob narodnozabavna skupina Ansambel bratov Avsenik, ki je prodal kar 31 milijonov plošč, drži pa tudi svetovni rekord v neprekinjenem muziciranju – več kot 300 večerov zapored? Brata Avsenik sta tudi največkrat izvajana evropska skladatelja.

  • da paradižnik spada med sadje in ne med zelenjavo? Da, res je. Ampak večina ga uvršča med zelenjavo. Botaniki pa to mnenje izpodbijajo. Zakaj? Užitnim delom rastline, ki nastanejo z oploditvijo cveta, pravimo plod, sad ali sadež. In še pomembneje; sadež skriva v sebi seme, ki je namenjeno nadaljnjemu razmnoževanju. Zelenjava pa, po drugi strani, ne nastane iz cveta, v to kategorijo sodijo drugi užitni deli rastline, na primer stebla, listi, korenine in gomolji
  • da v življenju proizvedemo toliko sline, da bil lahko z njo napolnili dva manjša bazena? V enem dnevu je to od enega do dveh litrov.

 

  • da je sir nastal pred več kot 4000 leti in to po nesreči? Legenda pravi, da so sir po naključju ustvarili s shranjevanjem mleka v mehurju ali živalskem želodcu. Encim iz želodca je povzročil, da se mleko razdeli v tekočino (sirotka) in trdne snovi (skuta). Skuta? To je sir.
  • da je najmočnejše pivo na svetu Snake Venom (Kačji strup), ki ima kar 67,5 odstotkov alkohola in mu po končani fermentaciji dodajo etanol? Zaradi visoke vsebnosti alkohola nima mehurčkov in v resnici nima veliko skupnega s klasičnim pivom. Nastal je kot eksperiment, a ker po njem vlada povpraševanje, ga je mogoče tudi kupiti.

  • da se na otoku Yap v Mikroneziji kot valuta uporabljajo tudi kamnine? Vsak kamen ima svojo vrednost, ki je določena glede na velikost in zgodovino (od kod izvira).Čeprav za vsakodnevne nakupe uporabljajo tudi ameriške dolarje, se kamnine še vedno uporabljajo pri ceremonialnih poslih, kot so poroke. Poleg kamnin pa kot plačilno sredstvo uporabljajo tudi školjke in kurkumo.

Fotografije: družabna omrežja, osebni arhiv in splet

VREME

Maribor
pretežno oblačno
73%
3.1km/h
75%
19°C
20°
18°
19°
Sat
17°
Sun
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.