Angela Merkel in SDU na volitvah dobili največ glasov

Vir: Pixabay

Nemci so množično odšli na parlamentarne volitve, glasovalo jih je kar 71,5 odstotkov. Nemška kanclerka Angela Merkel je dobila četrti mandat. Njena stranka krščanskodemokratska unija (SDU) je dobila največ glasov na tokratnih volitvah in sicer 33 odstotkov glasov. Sledijo ji socialdemokrati (SDP) z 20,5 odstotki glasov, tretja je skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD).

Kot zmagovalko volitev štejejo AfD, ki se je prvič uvrstila v parlament in z 12,6 odstotki glasov postala tretja najmočnejša stranka v nemškem parlamentu. Medtem ko so krščanski demokrati s 33 odstotki dosegli svoj najslabši rezultat na parlamentarnih volitvah od leta 1949 dalje. Mnogi strokovnjaki so mnenja, da je Merklova izgubila največ glasov zaradi svoje politike odprtih vrat za begunce. Svoj najslabši rezultat je dosegla tudi SDP.

Sicer pa so tokrat v nemški parlament po štirih letih prišli nazaj liberalci (FDP) z koli desetimi odstotki glasov, Levica z 8,9 odstotki glasov in Zeleni z dobrimi devetimi odstotki glasov.

Po prvih objavljenih rezultatih volitev je Merklova povedala, da želi oblikovati stabilno vlado. Ker je SDP napovedala, da ne bo šla v koalicijo z SDU in Merklova z AfD ne želi sodelovati, se bo verjetno morala dogovarjati z Zelenimi in liberalci ter sestaviti tristransko koalicijo. Po mnenju strokovnjakov bo oblikovanje koalicije dolgo in težko, saj se politični programi Levice in liberalcev na nekaterih področjih zelo razlikujejo. Zaradi strankarskih barv črne, zelene in rumene so te tri stranke poimenovali “jamajška koalicija”.

Med najtežjimi področji, kjer bodo stranke morale zbližati in uskladiti stališča je področje begunske in migracijske politike, varnostna politika ter evropska politika. Lažje bodo zbližali stališča na področju okoljevarstvene politike in davkov, kjer vse stranke zagovarjajo znižanje davkov.

Angela Merkel iz vse Evrope prejema čestitke za zmago. Čestitke desnih strank iz Italije in Francije pa za dosežen rezultat in vstop v parlament prejema tudi AfD. Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn pa je dejal, da bodo v nemškem parlamentu 70 let po koncu druge svetovne vojne znova sedeli neonacisti.

M. T.

.

VREME

Maribor
oblačno
81%
2.6km/h
100%
8°C
9°
7°
8°
Wed
5°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.