Zakon o izgradnji Drugega tira sprejet

Včeraj je po vsej državi potekal referendum. Volivci so glasovali o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper. Od 7.00 zjutraj do 19.00 zvečer je bilo odprtih 3203 volišč, od tega je bilo 3083 rednih volišč in 88 OMNIA volišč, kjer lahko glasujejo volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Slovenski državljani so lahko glasovali tudi na 32 diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. O zakonu bi lahko glasovalo 1,71 milijona volilnih upravičencev, udeležilo se ga je okoli 20 odstotkov volivcev.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah, glasovanja se je udeležilo nekaj več kot 343 tisoč volivcev, je delni izid, da je zakon podprlo 53,6 odstotka volivcev, proti pa je glasovalo 46,4 odstotkov volivcev. Tako bo zakon stopil v veljavo in se začel uporabljati šest mesecev po uveljavitvi. Da bi pobudnik referenduma Vili Kovačič s svojim predlogom uspel in bi bil zakon zavrnjen, bi se morala proti izreči večina volivcev, ki je glasovala na referendumu, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Tudi večina volivcev, ki so na referendumu o zakonu o drugem tiru glas oddali predčasno, je zakon podprla. Za je namreč glasovalo 54,14 odstotka, proti pa 45,86 odstotka volivcev.

Na izide referenduma so se že odzvali pobudnik referenduma in vlada. Pobudnik Vili Kovačič je napovedal ustavno pritožbo in računsko sodišče. Predsednik vlade dr. Miro Cerar je ocenil, da je nizka udeležba na referendumu pokazala, »da imajo volivci dovolj političnih igric

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ocenil, da je referendum nepotreben eksperiment pobudnikov ter, da volivci z nizko udeležbo sporočajo, da o tej temi ne želijo odločati na referendumu, ampak odgovornost prepuščajo vladi, da nadaljuje s projektom. Poslanec SDS Ljubo Žnidar je napovedal, da bodo v SDS pozorno spremljali projekt izgradnje drugega tira in opozoril, da se je v referendumski kampanji cena drugega tira znižala iz 1,7 milijarde na nekaj manj kot milijardo evrov.

J. L.

.

VREME

Maribor
oblačno
75%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.