Arhitekti pokopali županove sanje o Mariborski knjižnici

Nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum.

Tresla se je gora, rodila se je miš. Bo sage o županovi ideji, da bo mariborsko knjižnico preselili v nedokončano stavbo Centruma končno konec?

Čeprav se je župan na vse pretege trudil z idejo, da je za Mariborsko knjižnico, nedokončani objekt Centrum najboljša lokacija, so sedaj svoje rekli tudi arhitekti. Če bi knjižnico že želeli imeti tu, bi bilo bolj smiselno in gospodarno, hišo podreti in na njenem mestu eventualno zgraditi novo knjižnico, pravijo.

Kot poroča Večer, so arhitekti ugotovili, da nekdo tlači knjižnico, ki je tipološko javni objekt posebnega značaja, v večstanovanjski objekt, kar je zelo težavno. Bolj smiselno in gospodarno je hišo podreti in na njenem mestu eventualno zgraditi novo knjižnico, še posebno ker so zdaj na njej izvedena le groba gradbena dela v vrednosti pod milijonom evrov. Objekta ne morete uporabljati. To je projekt, ki je sprojektiran narobe, ki je sprojektiran brez javnega natečaja, in brez javnega natečaja danes v mestnem jedru ne morete delati nič. Pri projektu, ki je vreden 13 milijonov evrov, je to manj kot deset odstotkov. Stroški pri projektiranju stanovanjskega objekta v knjižnico so vredni več, kot kar privarčuješ. Je za Večer povedal Andrej Šmid, predsednik Društva arhitektov Maribor.

Mi delamo iz stanovanjskega objekta knjižnico, na račun kvalitete. Take krnitve si knjižnica ne zasluži, da mora pristati na nizke višine, drobne prostore …”

Torej še ena slaba novica za župana Fištravca, ki s projektom “Mariborska knjižnica” očitno rine z glavo skozi zid. Bolj smiselno je (kot pravi tudi mestna opozicija) s projektom Mariborska knjižnica počakati na lokalne volitve.

MZ

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.