Slika. STA

Slovensko tožilstvo je dobilo izjemno priložnost, da obtoži enega izmed redkih še živečih partizanov, odgovornih za vojne zločine po drugi svetovni vojni, Franca Severja s partizanskim imenom Franta.

Franc Sever – Franta naj bi sodeloval v izvensodnih pobojih

Franta, bi lahko na sodišču povedal marsikaj in v slabo luč postavil ljudi, ki so pri takih početjih tudi sodelovali. Franta se je v bistvu kar “samoovadil” v svoji knjigi Trenutki odločitev, po njej pa so celo posneli film Preboj, za katerega mnogi zgodovinarji trdijo, da je povsem skregan z zgodovinskimi dejstvi. S kazenskim procesom proti enemu zadnjih še živečih zločincev bi Slovenija končno pokazala, da je civilizirana država, v kateri se zločini kaznujejo.

A ve se, kje Slovenija živi. In kdo Sloveniji vlada. Slovenska levica vedno najde novega partizanskega junaka, ki je usodno spremenil usodo 2. svetovne vojne proti okupatorskim silam v takratni Sloveniji. Na njegova stara leta so tako iz naftalina potegnili 96-letnega Franca Severja – Franto in njegov “epski boj” na Menini planini, ki se v dominantnih medijih pojavlja kot ena izmed najpomembnejših bitk 2. svetovne vojne v Sloveniji. A kot pri vseh “partizanskih junaštvih” se je tudi pri Franti izkazala tudi njegova temačna plat, ko je kot eden izmed preiskovalcev sodeloval v izvensodnih pobojih 15 tisoč Slovencev, ki jih je opisal v svojem delu Trenutki odločitev. Vsekakor gre za izjemno priložnost organov pregona, da sprožijo vse potrebno za kazenski postopek proti Francu Severju – Franti.

Glede na starost Franca Severja sojenja verjetno ne bomo dočakali, a vsaj obtožnica bi bila zadoščenje, da bo v Sloveniji le nekdo ovaden zoper zločine, ki so nastali po drugi svetovni vojni, a za njih ni nihče odgovarjal

MG