Bomo letos v Mariboru na sneg bolje pripravljeni?

sneženje
Vir: Pixabay

V Mariboru skrbi za redno vzdrževanje cest, vključno z zimsko službo, komunalna gospodarska družba Nigrad. Vremenoslovci nam v noči iz nedelja na ponedeljek napovedujejo, da se bo meja sneženja spustila vse do nižin. Vse bliže smo tudi dnevu, ko moramo vozniki preobuti svoje jeklene konjičke. Zakonsko je določeno, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo, kar pomeni, da morajo biti na kolesih zimske gume.

Na zimske razmere, sneg na cestišču in pločnikih je pripravljen tudi Nigrad. Vodja zimske službe pri Nigradu, Jože Planinc, je za Večer povedal, da so na zimo dobro pripravljeni, da so priprave nanjo začeli že pred mesecem, da imajo na zalogi  600 ton soli in 700 kubičnih metrov posipnega peska, da bo sneg s cest in pločnikov odstranjevalo 80 plužnih enot in po potrebi tudi do 150 zaposlenih, da bodo sneg z glavnih cest začeli odstranjevati, ko bo na njih deset centimetrov snega, s preostalih pa, ko bo zapadlo 15 centimetrov snega, ter  da v primeru večjih snežnih padavin vseh cest ni mogoče splužiti naenkrat, zato se najprej očistijo največje prometnice, šele nato lokalne ceste.

Občani Maribora lahko za posip tako kot leta do sedaj na sedežih mestnih četrti ali krajevnih skupnosti dobijo 20 kilogramov soli za posip. In še opozorila vsem voznikom. V primeru večje količine zapadlega snega, če le lahko, naj svoja vozila umaknejo iz javnih površin in omogočijo zimski službi pluženje in posip cestišča.

Mestna občina Maribor je letos zagotovila milijon evrov za izvajanje zimske službe, kar je 400 tisoč evrov manj kot lani.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
0.5km/h
64%
21°C
23°
18°
21°
Thu
21°
Fri
17°
Sat
16°
Sun
16°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA