slika: Celjski glasnik

V stranki SAB bodo po sprejetju proračuna za novo ministrico za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo predlagali koroško Slovenko, sicer državljanko Avstrije Angeliko Mlinar.

Mlinarjeva brez slovenskega državljanstva

Očitno se ljudi, ki bi bili pripravljeni delati v Šarčevi vladi ne dobi tako zlahka. Alenka Bratušek je zato očitno morala v tujino. Pravi, da si bo Mlinarjeva uredila slovensko državljanstvo. No, bomo videli na kakšen način ga bo dobila?

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci potrdila, da sta se z Mlinarjevo o tem dogovorili že pred kakšnim mesecem, a ostajajo pri napovedi, da jo bodo uradno predlagali šele, ko bo sprejet državni proračun. Je pa z namero danes že seznanila premierja Marjana Šarca. Iz njegovega kabineta so kasneje sporočili, da Šarec zaupa presoji predsednice SAB.

Dovolj tehten razlog, da je Mlinarjeva primerna kandidatka naj bi bilo po besedah Bratuškove, da je le-ta delovala v Bruslju in bi naj vedela kako se je potrebno pogajati za finančna sredstva, ki so tam na voljo. Manj pomembno ali celo nepomembno se zdi, da je dejstvo, da Mlinarjeva nima niti slovenskega državljanstva niti ni članica stranke SAB.

Mlinarjeva je sicer v Sloveniji bolj znana postala jeseni 2013, ko je bila kot prva ženska iz slovenske manjšine izvoljena v avstrijski parlament. Očitno se je sedaj naveličala Avstrije in bi raje prišla še malo v Slovenijo. Na udobnih stolčkih je očitno udobno sedeti. A slovensko državljanstvo bo pa le treba pridobiti.

vir: 24ur, Celjski glasnik

MG