Brezplačna pravna pomoč v Mariboru

Vir: Pixabay

Slovenski odvetniki v tednu od 18. decembra do 22. decembra 2017, nudijo pro bono (brezplačno) pravno pomoč v odvetniških pisarnah. Včeraj so brezplačno pravno pomoč nudili odvetniki iz območja Maribora, Pomurja in Ptuja. Danes jo nudijo Ljubljanski in Gorenjski odvetniki, v tem tednu pa se bodo zvrstili še odvetniki iz Celja, Slovenj Gradca, Nove Gorice, Kopra, Dolenjske in Krškega. Letos bodo odvetniki pravno pomoč pro bono nudili tudi v prostorih nekaterih lokalnih skupnosti, ki so pristopile k akciji.

Pravna pomoč v odvetniških pisarnah se izvajala predvsem ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu. Iz Odvetniške zbornice predlagajo, da se zaradi organiziranosti odvetniških pisarn zainteresirane osebe pri izbranem odvetniku/odvetnici najavijo in se ob tem sklicujejo na dan odvetniške pravne pomoči pro bono in če je mogoče, da vnaprej dostavijo morebitno dokumentacijo in svoj opis problema.

Letos se bo prvič v akcijo vključil tudi Mediacijski center pri Odvetniški Akademiji Odvetniške zbornice Slovenije. Pomoč Mediacijskega centra se bo izvajala ustno, brez predhodne najave. Odvetniki bodo mediacijo predstavili in povedali ali je spor sploh primeren za mediacijo.

Z akcijo pro bono pravna pomoč želijo slovenski odvetniki pomagati predvsem tistim, ki so pomoči najbolj potrebni in ki si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga njihovih pisarn. Odvetniki  bodo na ta dan predvsem posredovali splošne informacije o problemu oz. sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih v konkretnem primeru omogoča zakonodaja in sodna praksa.

Ob tem pa pripominjajo, da ljudem, ki že imajo pooblaščence, vendar želijo brezplačno preverjati njihovo delo ali pa se izkaže, da zgolj preverjajo odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih, odvetniki lahko pravno pomoč v okviru te akcije tudi odklonijo.

J. L.


VREME

Maribor
oblačno
92%
100%
13°C
14°
12°
12°
Wed
12°
Thu
14°
Fri
12°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.