V Zagrebu sta se srečala Cerar in Plenković

Po poročanju STA Cerar in Plenković, včeraj v Zagrebu nista dosegla preboja glede arbitražne razsodbe. Cerar je ponovil, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi, Plenković pa je predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji. Pogovarjala sta se tri ure.

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je vztrajal na stališču, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi in jo je potrebno uresničiti, hrvaški predsednik Andrej Plenković pa je predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.

Cerar je po srečanju povedal, da je poslušal hrvaška stališča, da so stališča obeh držav glede implementacije arbitražne razsodbe zelo različna in poudaril, da bo Slovenija po 29. decembru, ko se bo iztekel rok za uresničitev arbitražne razsodbe, začela izvajati odločbo tam, kjer to lahko naredi sama. Izjavil je: »Popolnoma je jasno, na katerih stališčih smo in sem si želel, da bi še pred potekom roka za pripravo implementacije vložil še zadnji napor, da poskusimo prepričati našo sosedo, da je edina prava pot, ki jo moramo skupaj ubrati za reševanje dolgoletnega spora o meji, implementacija arbitražne sodbe.« Ob  je še povedal, da mora mednarodna skupnost vedeti, da je Slovenija za dialog ob spoštovanju mednarodnega in evropskega prava, ker je zavezana vladavini prava.

Hrvaški premier Plenković je vztrajal, da je arbitražna sodba neveljavna zaradi prisluhov in predlagal, da se državi o meji dogovorita v okviru dvostranskega dogovora. Predlagal je ustanovitev skupne mešane komisije, ki naj bi določila mejo.

Oba predsednika vlad sta poudarila, da se bosta državi izogibali incidentom na meji.

Oglasil se je že tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je dejal, da se po pričakovanjih ni nič zgodilo in  izrazil zadovoljstvo, da je Cerar vztrajal pri implementaciji arbitražne sodbe.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.