Carmina Slovenica na gostovanju v Južnoafriški republiki

vir: www.carmina-slovenica.si

Carmina Slovenica

Carmina Slovenica, pod umetniškim vodstvom dirigentke Karmine Šilec, je bila od 18. 2. 2017 do 2. 3. 2017 na svojem drugem gostovanju v Južnoafriški republiki. Nastopila  je na koncertnih odrih v petih mestih: Pretoriji, Potchefstroomu, Bloemfonteinu, Drakensbergu in Cape Townu, kjer je izvajala program s slovansko glasbo in sodobno glasbeno literaturo. Ob koncertih je Carmina Slovenica na univerzah v Pretoriji in Potcheftroomu ter pevski šoli v Drakensbergu izvedla delavnice, na katerih so sodelujoči spoznavali slovensko glasbeno kulturo. Južnoafriška zborovska kultura sicer sodi med vodilne v svetovnem zborovskem gibanju.

Na vse glasbenih odrih je bila prepoznana edinstvenost zbora. Poslušalci so bili navdušeni nad edinstvenostjo zvoka. Častni konzul Slovenije v Republiki Južni Afriki, Prieur du Plessis, ki se je udeležil koncerta v Cape Townu, je po koncertu dejal: »Ta slovenski zbor predstavlja merilo za zbore po vsem svetu. Njihov nastop je bil nekaj, česar še nismo videli doslej. Carmina Slovenica nam je pokazala, kako je mogoče narediti nekaj več in izkoristiti vse možnosti glasbe, v vseh žanrih in formah.«

V Južnoafriški republiki je Carmina Slovenica gostovala v okviru programov Attacca, ki so se v desetih letih obstoja uveljavili kot pomemben koncept slovenskega in mednarodnega zborovskega gibanja. Poseben poudarek Attacce je na izvajanju sodobne slovenske glasbene literature in sodobne glasbene literature partnerske države

Vokalna inštitucija iz Maribora, Carmina Slovenica, deluje kot produkcijska hiša z več dejavnostmi. Zajema produkcijo koncertnih in odrskih dogodkov, festivalov, založništvo, izobraževanje in več vokalnih zasedb. Vokalno gledališče Carmina Slovenica je vrhunski ansambel, ki je mednarodni prostor zaznamoval kot kolektiv, ki s konceptom choregie širi polja glasbeno-gledališke umetnosti in na glasbeno sceno prinaša svežino. Mnogi izvrstni odzivi glasbenih strokovnjakov in kritikov doma in po svetu govorijo o njenih dosežki ter pričajo o visoki, najvišji ustvarjalni ravni.

Na koncertnem sporedu Carmine Slovenice so ob zahtevnih delih iz mednarodnega programa bila tudi dela slovenskih skladateljev Lojzeta Lebiča, Jakoba Ježa, Marjana Šijanca, Alojza Srebotnjaka in Uroša Kreka.

j.l.


Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.