zajem slike, UKOM

V soboto je prispela prva pošiljka cepiva in v Sloveniji se je začelo množično cepljenje. Cepljenih je bilo že več kot 8000 stanovalcev domov starejših občanov (DSO), sledijo zdravstveni delavci, splošna populacija pa naj bi prišla na vrsto konec aprila.

Cepljenih 8000 stanovalcev nima stranskih učinkov

“Včerajšnji dan je bil za Slovenijo, kot druge države po EU-ju, res nekaj posebnega. Začeli smo cepljenje proti covidu-19, kar nam je vlilo dodatnega optimizma. Cepivo so tisti, ki so bili cepljeni, to so predvsem oskrbovanci v domovih starejših občanov, lepo sprejeli,” je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnila sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

“Cepljenih je bilo že več kot 8000 stanovalcev DSO-jev, vsi, ki so izrazili interes. V vsakem primeru ostajajo na prednostni listi, če se bo kdo premislil in izkazal interes, bo cepivo prednostno namenjeno njemu,” je pojasnila Magajne.

Poleg stanovalcev v domovih starejših občanov (DSO) je bilo po njenih besedah cepljenih tudi že nekaj zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih v domovih, pa tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. “Za zdaj dobivamo zelo pozitivne povratne informacije, kakšnih podatkov o stranskih učinkih za zdaj ni,” je navedla in hkrati poudarila, da še v tem tednu v Slovenijo dobimo naslednjo pošiljko cepiva, ki bo vsebovala slabih 7000 odmerkov cepiva, ki bo v celoti namenjeno zdravstvenim delavcem in sodelavcem v bolnišnicah ter tudi v DSO-jih. Prvi teden januarja pa nato v Slovenijo prihaja še pošiljka 16.575 odmerkov cepiva.

Naročite se za cepljenje na Covid 19! Predstavljamo podroben opis kako izpolniti vlogo!