Dan prebivalstva: ali prebivalstvo drvi proti svojemu propadu?

Vir: Pixabay

Zemlja dom vseh prebivalcev sveta, katerih nas je sedaj več kot 7,5 milijard. Po predvidevanjih se bo letos svetovno prebivalstvo povečalo za 77 milijonov. V desetih največjih državah sveta živi 58 % vseh prebivalcev sveta, v Sloveniji pa približno 0,03 %.

Na dan 11. julij 1987 je  prebivalstvo na svetu doseglo število pet milijard. Združeni narodi so zato leta 1989 razglasili 11. julij za svetovni dan prebivalstva.

Prejšnji četrtek je ustanovitelj Tesle Elon Musk twittnil da svetovno prebivalstvo drvi proti propadu, vendar je za to le malokomu mar. Musk se je odzval na nedavno objavljen znanstveni članek z naslovom Svet leta 2076: Populacijska bomba je v kolapsu. Ta napoveduje postopno upadanje prebivalstva v naslednjih 60 letih.

Svetovno prebivalstvo se veča, predvsem zaradi visoke stopnje rodnosti v Afriki, vendar so strokovnjaki opazili padec rodnosti po vsem svetu. Podatek je zaskrbljujoč, saj če želijo države ohraniti prebivalstvo in gospodarstvo stabilno, bi se moralo na vsako žensko roditi približno 2,1 otroka. Če se v državi ne rodi dovolj otrok, država ne more ustvariti dovolj delovne sile, ki bi skrbela za ostarelo prebivalstvo.

Mnoge najbogatejše države na svetu zaradi nizke stopnje rodnosti morda niso daleč od gospodarskega upada. ZDA, Danska, Kitajska in Singapur imajo nizko stopnjo rodnosti: 1,87, 1,73, 1,6 in 0,81. Japonska, ki je eden najbolj skrajnih primerov staranja populacije ima stopnjo rodnosti 1,41. Število prebivalcev Japonske se v zadnjih nekaj letih zmanjšuje.

Poročilo UBS-a leta 2016 je napovedalo, da bi se lahko v naslednjih 20 letih kriza prebivalstva iz Japonske razširila tudi na druge industrializirane države sveta. Veliko današnjih bogatih držav izrazito spominja na Japonsko v devetdesetih letih dvajsetega stoletja.

Nekaj statističnih podatkov o prebivalstvu po svetu

Vir: Pixabay

Po podatkih Skupnega raziskovalnega središča pri Evropski komisiji je najgosteje poseljeni kvadratni kilometer na svetu v kitajskem mestu Šjamen (Xiamen), kjer naj bi živilo več kot 330.000 prebivalcev. Več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v mestih, v prihodnjih desetletjih pa se bo ta delež po ocenah Združenih narodov še povečeval in leta 2050 že presegal 65 %. 10 držav, v katerih živi največ prebivalcev so po podatkih U.S. Census Bureau, International Data Base Kitajska, Indija, ki jih imata obe več kot milijardo prebivalcev, sledijo Združene države Amerike, Indonezija, Brazilija, Pakistan, Nigerija, Bangladeš, Rusija in Mehika.

Kako je s populacijo v sloveniji?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je v Sloveniji 1. januarja 2017 živelo 2.065.875 prebivalcev ali 16 več kot tri mesece prej. Število državljanov Slovenije se je v četrtem četrtletju 2016 zmanjšalo, število tujih državljanov pa povečalo; njihov delež je ostal pri 5,5 %. Največ prebivalcev na kvadratnem kilometru v Sloveniji živi v ljubljanski občini, kjer je povprečno 1050 prebivalcev na kvadratni kilometer, povprečno pa v državi na kvadratni kilometer živita 102 prebivalca.

Še vedno pa v Sloveniji živi več žensk kot moških. Iz spodnje tabele je razvidno, da je živelo na dan 1. 1. 2017 v Sloveniji 1.025.125 moških in 1.040.770 žensk. Delež žensk med državljani Slovenije je znašal 51,3 %, sicer pa ta delež zelo počasi upada že vrsto let.

VREME

Maribor
oblačno
94%
1km/h
100%
4°C
5°
3°
4°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
8°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.