Dan Reformacije – 31. oktober

Vir: Pixabay

Od leta 1992 dalje v Sloveniji praznujemo dan reformacije kot državni praznik in dela prost dan.

500 let je minilo od 31. oktobra leta 1517, ko je Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o potrebni prenovi Cerkve. Martin Luter je zahteval in želel, da bi bila cerkev preprosta, da bi se bogoslužje opravljalo v domačem jeziku, ne latinščini, zato bi bilo potrebno Biblijo prevesti v jezike vernikov in jim tako omogočiti, da sami berejo Biblijo. Ta zahteva po prevodu verskih knjig v jezike vernikov se je odražala tudi na Slovenskem. V času reformacije smo dobili prvo slovensko knjigo Katekizem Primoža Trubarja.

Na predvečer praznika, 30. oktobra, Ministrstvo za kulturo v počastitev praznike pripravi državno proslavo. Letos je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Milan Brglez.

Kot je poročal STA je bila osnova proslave 95 tez slovenske kulture, ki so umeščene kot dialog med štirimi igralkami in tremi igralci. Dan reformacije namreč po prepričanju režiserja Tomaž Letnarja ni zgolj verski praznik evangeličanske skupnosti, temveč za vse Slovence praznik narodovega razvoja, svobode duha, kulture in ustvarjalnosti. Zato je tezam Martina Lutra nasproti postavil teze slovenske literature.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
68%
1km/h
0%
22°C
25°
20°
21°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA