Dan Zemlje

Vsako leto, od leta 1970 dalje,  22. aprila praznujemo dan Zemlje. Leta 2009 je 22. april za mednarodni dan Zemlje razglasila še Generalna skupščina Združenih narodov. Na ta dan so organizirane prireditve, ki opozarjajo na varovanje okolja.

Zemlja je naš dom. Je eden izmed planetov v našem Osončju, je planet, na katerem se je razvito življenje, kjer rastejo rastline, živijo živali in ljudje.

Podnebne spremembe so že dolgo naš okoljski problem, ki vpliva na naše življenje. Letošnji marec je bil drugi najtoplejši marec v vsej zgodovini beleženja podatkov. Trenutne ravni ogljikovega dioksida (glavni toplogredni plin) v ozračju so brez primere v vsej človeški zgodovini in če bomo problem ignorirali, lahko narastejo na količine, kakršnih v ozračju ni bilo že 50 milijonov let. Že več zim zapored Agencija RS za okolje, ki izvaja meritve kakovosti zunanjega zraka, opozarja javnost o velikih preseganjih dnevnih mejnih vrednosti delcev PM10 v Sloveniji, o onesnaženosti zraka.

To zahteva ukrepanje. S podnebnimi spremembami je zraven onesnaženost zraka in visokih temperatur povezana tudi voda, kot element preživetja. Število svetovnega prebivalstva se iz leta v leto povečuje, urbanizacija narašča, razviti svet se intenzivno ukvarja s kmetijstvom in industrijo, kar vse poveča rabo vode. V zadnjih 50-tih letih se je poraba vode podvojila.

Moramo si vzeti čas, da premislimo, kaj lahko naredimo za naš skupni dom, za preživetje. Uporabljajmo obnovljive vire energije, sonce, veter, vodni tok in jih spremenimo v drugo obliko energije, ki jo rabimo v vsakdanjem življenju: toploto, svetlobo, električno energijo, mehansko delo. Varčujmo z energijo, ugašajmo luči, reciklirajmo odpadke, vozimo se z javnim prevozom, kolesarimo ali hodimo peš.

Varujmo Zemljo zase in za naše potomce!

.

VREME

Maribor
oblačno
91%
4.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.