Marš za znanost

Vir: www.marchforscience.com

V soboto, 22. aprila, se bodo znanstveniki in navdušenci nad znanostjo zbrali v mestih po vsem svetu na maršu za znanost. Ta zgodovinski dogodek bo najverjetneje največji shod za znanost v naši zgodovini.

Marš za znanost je bil predlagan 22. januarja v pogovoru na Redditu in je hitro zbral več kot milijon sledilcev na socialnih omrežjih. Idejo so spodbudile nedavne predloge za zmanjšanje sredstev za znanstvene raziskave in omejitvijo podatkov na razpolago javnosti. Shod bo namenjen tudi ozaveščanju o okolju in podnebnih spremembah.

Čeprav se bo marš zgodil na Dan Zemlje, pa organizatorji pravijo, da je shod namenjen vsem, ki prakticirajo katerikoli vidik znanosti in ne samo ekologom.

Idejo o maršu je vzpodbudil predlog administracije Donalda Trumpa o zmanjšanju dela proračuna namenjenega za znanost. Leta 2009 je Trump  takratnemu predsedniku ZDA Barracku Obami in kongresu poslal odprto pismo, v katerem jih je pozval k agresivnemu ukrepanju proti podnebnim spremembam in emisijam toplogrednih plinov. Od takrat spremenil svoje stališče. Leta 2012 je Trump na Twitterju zapisal, da je globalno segrevanje kitajska potegavščina, v svoji volilni kampanji pa je “grozil”, da bodo ZDA odstopile od Pariškega sporazuma za zmanjšanje emisij, ki ga je podpisalo skoraj 200 držav.

Shod je podprlo 170 organizacij, ki predstavljajo širok spekter znanstvenih disciplin. Skupno naj bi se po podatkih spletne strani marchforscience.com po vsem svetu odvilo 605 shodov, na vseh celinah Sveta razen Antarktiki. 358 shodov se bo odvilo v ZDA. V Evropi se bodo shodi odvijali po večjih mestih, kot so na primer Dunaj, London, Amsterdam, Bruselj, Rim, Oslo in druga.

Tudi slovenski navdušenci nad znanostjo bodo prišli na svoj račun, saj naj bi shod bil tudi v Ljubljani.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.