Danes na veliko noč blagoslovimo jedi. Kaj te jedi pomenijo?

Velikonočne dobrote

Blagoslov jedi ob Veliki noči je tradicija v nekaterih krščanskih državah, ki se je razvila skozi stoletja. 

Velika sobota je v slovenski cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. V Sloveniji je na ta dan še posebej znan blagoslov velikonočnih jedi.

Blagoslov hrane predstavlja zahvalo Bogu za obilje in hkrati simbolizira Jezusovo vstajenje ter zmago nad smrtjo. Po blagoslovu se hrana prinese domov, kjer se zbere družina in skupaj praznuje Veliko noč. Obred se običajno opravi na Veliko soboto, dan pred Veliko nočjo. Medtem ko se tradicije in običaji razlikujejo glede na državo in regijo, so nekatere od najpogostejših jedi, ki jih blagoslovijo, hren, jajca, kruh, šunko in vino.

Katere jedi, ki se tradicionalno jedo ob Veliki noči, imajo simbolni pomen, ki je povezan z različnimi vidiki praznovanja?

Hren: je ostro začinjena korenina, ki predstavlja trnje, ki so ga kronali Jezusa pred njegovim križanjem. Poleg tega hren predstavlja očiščenje in spominja na grenke čase, ki so jih preživeli ljudje v preteklosti.

Jajca: so simbol novih začetkov in vstajenja. Tradicionalno se barvajo v svetle barve, ki predstavljajo veselje in upanje, ki ju prinaša Velika noč.

Kruh: predstavlja Jezusovo telo in simbolizira duhovno hrano. Tradicionalno se speče hlebček kruha, ki se razlomi na manjše koščke in jih razdeli med vse prisotne pri praznovanju.

Šunka: je simbol obilja in blaginje ter predstavlja zahvalo za dobro letino. V nekaterih kulturah pa šunka predstavlja tudi povezanost družine, saj se običajno pripravlja za večjo skupino ljudi.

Vino: je simbol krvi, ki jo je Jezus prelil na križu, in predstavlja tudi veselje in blagoslovljeno stanje.

Poleg teh jedi pa se lahko v različnih kulturah in regijah pojavijo tudi druge jedi, ki imajo svoj simbolni pomen. Potica recimo ima v krščanski tradiciji simbolni pomen, ki je povezan z različnimi vidiki praznovanja Velike noči. Njen kroglasti obliko simbolizira Jezusovo krono trnja, njeni nadevi pa predstavljajo obilje in blaginjo, ki ju prinaša pomladno obdobje ter simbolizirajo različne darove, ki jih Bog podarja človeštvu.

Skupni namen teh običajev je praznovanje vstajenja in ponovnega rojstva ter izražanje hvaležnosti in veselja ob obilju, ki ga prinaša pomlad in Velika noč.

Tudi iz uredništva portala e-maribor.si vam želimo blagoslovljene velikonočne praznike

V cerkvah bodo tudi zvečer potekale slovesne vigilije, ki bodo naznanile Jezusovo vstajenje od mrtvih. Pri tem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih obljub. Škofje in duhovniki bodo katehumenom, ki so se pripravljali na zakramente, podeljevali krst, obhajilo in birmo. Jezusovo vstajenje od mrtvih pa bodo označevale slovesne aleluje.

vir. svetovni splet

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.