Danes odmevajo zgodovinske besede: “Jugoslavije ni več, gre a Slovenijo!”

Na današnji dan obeležujemo dogodek, ki v zgodovini slovenskega naroda velja za prelomnega in edinstvenega, saj smo si tedaj sodbo pisali sami. 26. decembra 1990 je bil razglašen izid plebiscita o samostojnosti, na katerem smo Slovenke in Slovenci glasovali ZA svobodno in samostojno Slovenijo.

Novembra 1990 je v Poljčah padla odločitev, da bo prišlo do referenduma. Tedanji delegati vladne koalicije DEMOS in nekateri strokovni sodelavci so na posvetu sprejeli zgodovinsko odločitev. Dr. Jože Pučnik je bil tisti, ki je predstavljal gonilno silo pri odločitvi, ki nas je uvrstila med zgodovinske narode. Na začetku decembra je sledilo sprejetje Zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki je med drugim narekoval, da bo plebiscit izpeljan 23. decembra in da mora republiška skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscitarne odločitve sprejeti ustavne in druge akte ter ukrepe, potrebne za osamosvojitev. Na podlagi tega sta bili 25. junija 1991 sprejeti Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracija o neodvisnosti, s čimer so bili postavljeni formalni temelji slovenske samostojnosti.

O odcepitvi od nekdanje skupne države Jugoslavije in formiranju lastne, samostojne Slovenije, smo odločali 23. decembra 1990. Volivci so odgovarjali na plebiscitarno vprašanje “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” Za samostojno Slovenijo je glasovalo 1.289.369 ali 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev, proti jih je bilo 57.800 oziroma 4 odstotki, 12.412 ali 0,9 odstotka glasovnic pa je bilo neveljavnih. 99.354 volilnih upravičencev se plebiscita ni udeležilo.

vir: Nova24TV

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
0.5km/h
100%
-1°C
0°
-2°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA